Sanitarni inspektori izdali 13.841 rješenja o izolaciji

Federalni sanitarni inspektori izdali su na graničnim prijelazima u Federaciji BiH (FBiH) ukupno 13.841 rješenje o izolaciji u trajanju od 14 dana, saopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove FBiH.

Termalne kamere instalirane su na graničnim prijelazima Izačić, Bijača, a danas i na prelazu Kamensko.

Federalna Uprava od prošle nedjelje, 15. marta, nakon donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, rasporedila je 84 federalna inspektora koji u tri smjene vrše 24 časa sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u FBiH.

Nadzorima i mjerama je, prema dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.377 lica – državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su spiskovi s imenima, prezimenima i adresama dostavljeni Inspektoratu RS na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije.

Iz Uprave su naveli da isto važi i za 149 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu distrikta.

Direktor Uprave Anis Ajdinović rekao je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju, a Federalnoj upravi je do sada dostavljeno 99 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja lica.

– U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 32 lica biti pokrenuti prekršajni postupci – rekao je Ajdinović.

Federalna uprava za inspekcijske poslove stvorila je pravne i administrativne pretpostavke za uspostavljanje procedure upućivanja putnika u šatorske karantine po donošenju odluke nadležnih organa BiH/FBiH.

Dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata u protekla četiri dana, po prijavama građana, izvršio je 57 redovnih i 35 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 59 prekršajnih naloga u iznosu od 133.700 KM.

Ajdinović je zahvalio inspektorima, kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i drugim organima i institucijama sa kojima blisko sarađuju na suzbijanju širenja koronavirusa i zaštiti zdravlja stanovništva BiH.

Kontrole na granicama

Pročitajte više na: Dnevni Avaz Vijesti

Loading...