Univerziteti na meti hakera: Kradu akademsku literaturu za iranske škole

Univerziteti na meti hakera: Kradu akademsku literaturu za iranske škole

Na meti iranskih hakera u posljednjih nekoliko mjeseci bili su univerziteti u Evropi, SAD i Australiji, otkrila je konsultantska firma „Prajsvoters Kuper“ .

Kako je prenio Radio slobodna Evropa, holandska medijska kuća „NOS“ navodi da nije poznato da li su bili uspješni pokušaji upada u kompjuterske sisteme, uključujući tri univerziteta u Holandiji.

Zvaničnik „Prajsvoters Kupera“ Gervin Naber navodi da su hakeri pokušali da ukradu akademsku literaturu i materijal za kurseve koji bi bili upotrebljeni u iranskim školama.

Diplomatski odnosi Irana i Holandije zategnuti su od prošle godine, kada je Teheran optužen za planiranje dva politička ubistva, zbog čega mu je EU uvela sankcije.

Teheran negira umiješanost u napade na iranske disidente u Holandiji.

SAD su optužile prošle godine devet iranskih građana da su pod sponzorstvom vlasti u Teheranu učestvovali u hakerskom napadu i krađi intelektualne imovine.

Američko Ministarstvo finansija je takođe uvelo sankcije protiv deset iranskih državljana i jedne kompanije, koji su optuženi za hakerske napade nekoliko stotina univerziteta u korist zvaničnog Teherana. Iranske vlasti su su te tvrdnje ocijenile kao „lažne“.

 

Pročitajte više na: Nezavisne Novine

Share This Post

Loading...