Rusija od Kanade traži dokumente o nacisti Helmutu Olanderu

Rusija od Kanade traži dokumente o nacisti Helmutu Olanderu

MOSKVA – Rusija je saopštila danas da je od Kanade zatražila predaju dokumenata o bivšem pripadniku nacističkog odreda smrti Helmutu Oberlanderu kako bi to pomoglo u istrazi o masovnom ubistvu djece u sirotištu u tadašnjem SSSR-u 1942. godine.

Oberlanderu, koji je rođen u Ukrajini i dobio njemačko državljanstvo tokom Drugog svjetskog rata, ukinuto je kanadsko državljanstvo kada je Otava saznala za njegove aktivnosti tokom rata.

U decembru je kanadski Vrhovni sud odbio žalbu da mu se vrati državljanstvo koje je dobio 1960. godine.

Ruski Istražni komitet, zadužen za istrage težih zločina, saopštio je da želi da od Kanade dobije dokumente o Oberlanderu radi provjere njegove moguće umiješanosti u masakr u sirotišu u gradu Jejsku.

U saopštenju se ističe da je nacistički odred smrti bio opremljen mobilnim gasnim komorama raspoređenim tokom 1942. godine i 1943. godine u regionu Krasnodara, na današnjem jugu Rusije.

Prema podacima iz sudskih dokumenata, Oberlander je prvo bio prevodilac u nacističkim odredima smrti, a potom i pješadinac u njemačkoj armiji.

On tvrdi da je bio primoran da se pridruži jednom od nacističkih odreda kada je imao 17 godina i da nije učestvovao u zločinima.

Istražni komitet je saopštio u oktobru prošle godine da je otvorena istraga o mogućem genocidu zbog ubistava jer su tijela 214 djece pronađena 1943. godine nakon povlačenja nacističkih snaga.

 

Pročitajte više na: Nezavisne Novine

Share This Post

Loading...