„NAUČNIK SRPSKOG RODA I HRVATSKE DOMOVINE“ Nakon 28 godina spomenik Nikoli Tesli se vraća u Gospić

GospicFoto: HRT / youtube

Nakon 28 godina, do leta ove godine u Gospić će biti ponovo postavljen spomenik Nikoli Tesli, a kako je potvrđeno iz kabineta gradonačelnika Karla Starčevića, nova projektna dokumentacija je završena za trg na kojem će se nalaziti skulptura ovom svetski priznatom naučniku.

Na taj način su demantovane medijske spekulacije da će spomenik Nikoli Tesli biti postavljen u Rijeci, u okviru Evropske prestonice kulture.

Nikola TeslaFoto: Profimedia / Promo
Nikola Tesla

Iz kabineta gradonačelnika Starčevića su za hrvatski portal Novosti rekli da je odluku da se spomenik postavi ispred Kulturno-informativnog centra donelo Gradsko veće u tadašnjem sastavu još 2014.

„Grad Gospić od 2017. godine radi na svim nivoima kako bi taj spomenik bio postavljen tamo gde je tadašnje Gradsko veće i odlučilo. Sredstva u budžetu za 2020. godinu su obezbeđena. Projektna dokumentacija je gotova, a u toeku je priprema postupka javne nabavke za izvođenje radova“, navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika.

POLEMIKA OKO TESLE Gradonačelnik Gospića: Mene čudi to SRPSKO LUDILO i pretenzije prema Hrvatima, Hrvatskoj, hrvatskim naučnicima i hrvatskim velikanima

Razlog zbog kojeg spomenik nije ranije postavljen jest izmena prvog projekta, objašnjavaju, jer su u saradnji sa strukom ocenili da raniji projekt nije rešenje i ne ogovara ličkom podneblju.

„Čekali smo novu projektnu dokumentaciju koja je sada potpuna. Projekt je lepo osmišljen, biće minimalistički uređen, dobro osvetljen trg sa zelenim površinama i verujemo da će Teslin spomenik tamo naći svoj mir. Ako sve bude teklo po planu verujemo da će do leta spomenik biti postavljen“, kažu iz kabineta.

Spomenik Nikoli Tesli će u Gospić biti vraćen 28 godina nakon što je miniran u proteklom ratu.

U međuvremenu Hrvatska je proglasila 10. juli Danom Nikole Tesle, svetskog naučnika „srpskog roda i hrvatske domovine”.

Spomenik Tesli u Gospiću miniran je 16. februara 1992.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...