Džonson ministra finansija ultimatumom PONIZIO, a onda je usledio i UVREDLJIV NADIMAK: Burna rekonstrukcija britanske vlade

džonson džavidFoto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson započeo je juče sastanak sa ministrom finansija Sadžidom Džavidom sa punim ustima hvale, govoreći mu kako je on „pravi čovek za posao“. Džonson je, prenosi „Dejli mejl“, izneo Džavidu svoju viziju njihove saradnje u oblasti britanske ekonomije, da bi potom prešao na stvar – posao je, naime, njegov samo ako ministar pristane da otpusti čitav tim svojih političkih savetnika.

Džonson je smislio način kako da ujedini Britaniju nakon Bregzita, ali taj plan košta 20 MILIJARDI EVRA

Džonson je naveo niz izveštaja Ministarstva finansija koji su razbesneli zvaničnike u Dauning stritu 10, uključujući potvrdu da se krene s projektom izgradnje brze pruge u Britaniji nedeljama pre nego što je to trebalo da se zvanično objavi. On je rekao da postoji opasnost od narušavanja odnosa između Ministarstva i vlade do nivoa kakav je bio u vreme Tonija Blera i Gordona Brauna kad je njihova svađa paralizovala novu laburističku vladu.

20 najvećih skandala Borisa Džonsona

Džonson je istakao da oni moraju blisko sarađivati „više kao Dejvid Kameron i Džordž Ozborn“. Premijer je Džavidu poručio da želi „nov početak“, bez uplitanja savetnika iz Ministarstva. Ali, Džavid je zauzeo čvrst stav, ukazujući da bi bilo loše za vladu ako bi ministar i njegovo odeljenje bili „uštrojeni“.

Prvi sastanak Džonsonovog kabineta nakon rekonstrukcije vladeFoto: Profimedia
Prvi sastanak Džonsonovog kabineta nakon rekonstrukcije vlade

Džonson je predložio Džavidu da malo razmisli o tome. Džavidu je jedan od zvaničnika kabineta izneo planove vlade za novi „zajednički“ tim ekonomskih savetnika baziranih ne samo u Ministarstvu već i u Dauning stritu. I šef osoblja premijera ser Edi Lister i zvaničnikom Markom Spenserom su pokušali da razgovaraju sa Džavidom, ali je poniženje za njega bilo preveliko.

SUKOB SA KAMINGSOM

Dominik KamingsFoto: Will Oliver / EPA;
Dominik Kamings

Ova „zaseda“ za Džavida nije bila potpuno iznenađenje jer je pre nekoliko dana članak na torijevskom veb sajtu upozorio da glavni savetnik premijera Dominik Kamings želi da otpusti dva najvažnija pomoćnika ministra. Stoga, kad se vratio u kabinet da saopšti svoju odluku, Džavid se nije dvoumio. Besno je rekao Džonsonu, s kojim inače ima dobar lični odnos, da „nijedan ministar koji ima imalo samopoštovanja“ ne bi preuzeo posao pod takvim uslovima.

Džonson je pokušao još jednom da mu promeni mišljenje, pozivajući ga na privatni razgovor u svojoj kancelariji, ali bez uspeha. Nekoliko minuta kasnije Džavid je izašao iz Dauning strita 10 kao prvi ministar finansija u više decenija koji nije izneo predlog budžeta i tako napravio mrlju u Džonsonovoj pažljivo planiranoj rekonstrukciji vlade.

Džonson i Džavid su inače u dobrim ličnim odnosimaFoto: Profimedia
Džonson i Džavid su inače u dobrim ličnim odnosima

Njegovi prijatelji kažu da jučerašnja dešavanja datiraju mesecima unazad, sa Kamingsom koji je odbijao da poštuje Džavidovu nezavisnost. U avgustu ga je savetnik razbesneo kad je otpustio njegovu pomoćnicu Sonju Kan bez konsultacije sa njim. Izvori iz Dauning strita, kako prenosi „Dejli mejl“, dali su Džavidu, čija je porodica poreklom iz Pakistana, uvredljivi nadimak „Čino“, što je akronim od reči „kancelar samo po imenu“ (Chancellor In Name Only), a takođe je i termin za čoveka azijskog porekla. Džavid je protestovao.

Sukobi između Džavida i Kamingsa su se nastavili, uključujući spor oko imenovanja novog guvernera Engleske banke prošlog meseca, kad je Kamings za tu poziciju želeo glavnog ekonomistu banke Endija Haldejna, ali je Džavid uspeo da „progura“ Endrua Bejlija. Kamings se takođe razbesneo kad je ministar odlučio da podrži projekt brze pruge koji je sada pokrenut, a koji on smatra „zonom propasti“. Na Džavidov odlazak se stoga u Vestminsteru gleda kao na pobedu Kamingsa.

Britanci spremaju pobunu, ali to je bolji scenario od PAKLA koji bi je čekao: Evo zašto je kraljica suspendovala parlament

Džavidovi saveznici veruju da je Kamings protiv njega od samog starta.

– Kamings želi potpunu kontrolu. Ali tačno je da nikad nije voleo Sadža… Ne sviđa mu se, a u ovoj vladi ako se njemu ne sviđate, to je to – rekao je za „Dejli mejl“ Džavidov neimenovani prijatelj.

BESNO SAOPŠTENJE

Osmeh uprkos svemu - Sadžid DžavidFoto: Profimedia
Osmeh uprkos svemu – Sadžid Džavid

Džavid se juče nasmejan vratio kući sa svojim otpuštenim savetnicima, gde su naručili hranu iz lokalnog restorana brze hrane. Ali je zato u kratkom televizijskom klipu i pismu ostavke izneo svoje bes. On je podstakao Džonsona da obezbedi da Ministarstvo „zadrži što je moguće više kredibilnosti“ i upozorio na opasnosti okruživanja sa ljudima koji mu samo klimaju glavom. Džavid je takođe poručio Džonsonu da bira savetnike „koji odražavaju karakter i integritet sa kojim bi želeo da ga povezuju“.

On je u saopštenju istakao da „nije imao izbora“ nego da podnese ostavku nakon Džonsonovog ultimatuma. „Dejli mejl“ prenosi da je Džonson bio „iznenađen i razočaran“ takvom njegovom njegovom odlukom.

RIŠI SUNAK UMESTO DŽAVIDA

Riši SunakFoto: Profimedia
Riši Sunak

Džavida će na funkciji zameniti nova zvezda britanske politike Riši Sunak, popularan među torijevcima. Džavidovi prijatelji su već kritikovali imenovanje Sunaka na mesto kancelara.

– Bilo je dosta gluposti oko Sadža vezano za to što je “kancelar samo po imenu”. To nikad nije bilo tačno, ali sada imaju jednog takvog – rekao je neimenovani izvor za “Dejli mejl”.

Međutim, bivši ministar Dejvid Gok rekao je da je Sunak u “snažnoj poziciji”.

DŽONSONOV TIM MILIONERA Sekretar sa četiri vile i ministar saobraćaja sa privatnim avionom: Novi kabinet premijera već na udaru kritika

– Iako će biti mnogo priča o tome kako je on Džonsonov čovek da popuni mesto, ako želi da se istakne moglo bi se reći da je prilično nedodirljiv. Da sam ja na njegovom mestu, bio bih odlučan da pokažem da nisam marioneta i pokazqo bih nezavisnost veoma brzo, posebno što se tiče budžeta – rekao je Gok.

Prema novom dogovoru, sa kojim se Sunak složio, ekonomsku politiku će stvarati premijer i kancelar uz pomoć zajedničkog tima baziranog u Dauning stritu umesto u Ministarstvu finansija (Dauning strit 11).

REKONSTRUKCIJA VLADE

Srezao kabinet - Boris Džonson

Evo šta se do sada dogodilo u okviru Džonsonove rekonstrukcije vlade:

Premijer je otpustio niz dugogodišnjih ministara, uključujući ministarku za biznis i energetiku Andreu Lidsom, ministarku okoline Terezu Vilijers i ministarku za zajednice i lokalni nivo Ester Mekvej, dok su ministar spoljnih poslova Dominik Rab, unutrašnjih poslova Priti Patel i odbrane Ben Volas zadržali svoje poslove. Bivša ministarka za Bregzit Suela Brejverman imenovana je za državnog tužioca, bivša ministarka odbrane En-Mari Treveljan promovisana je u ministarku međunarodnog razvoja, ministar za Severnu Irsku Džulijan Smit je otpušten, dok je ministar pravde Robert Bakland jedan od šačice koji su zadržali svoj posao, ali je zato njegov savetnik dobio otkaz. Majklu Govu je data jača uloga u kabinetu, gde će nadgledati pripreme za kraj tranzicionog perioda Bregzita u decembru.

Kabinet je sada ukupno srezan na 26 članova – šest manje nego ranije.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...