Palmer: Zabrinuti smo zbog ruskih namjera prema Zapadnom Balkanu

Kategorija: Klix.ba

Francuska i Nizozemska zaustavile su otvaranje pregovora o članstvu s ove dvije zemlje prošle godine, što je izazvalo razočaranje i zabrinutost na Zapadnom Balkanu u kojem utjecaj šire Rusija i Kina, navodi RSE.

„Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje sa kojim će se Evropsko vijeće suočiti na sastanku u martu, je da li će otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom“, rekao je Palmer.

On je istakao kako se SAD nadaju da će odgovor na to pitanje biti da.

„Smatramo da su obje zemlje, po zasluzi, kvalifikovane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regionu. Neophodno je da i Sjeverna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu“, istakao je Palmer.

On je na poziciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan postavljen u augustu 2019. godine.

Izrazio je zabrinutost zbog ruskog utjecaja u regiji i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za makedonsko-grčki sporazum kojim je okončan 27-godišnji spot između dvije susjedne zemlje.

„Zabrinuti smo zbog ruskih namjera prema Zapadnom Balkanu“, kazao je Palmer. „Također bih ukazao na ruske napore ka obezvrjeđivanju podrške sporazumu između Skoplja i Atine kao još jedan primjer zloćudne aktivnosti ruske države“.

Dodao je da Rusija „preferira ranjiv Zapadni Balkan, koji je podijeljen, sumnjičav, sa elementima haosa“ jer je to, kako ističe, „područje gdje Rusiju mogu stvoriti tenzije kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice“.

Share This Post

Loading...