Trivan o zagađenju vazduha: Ministarstvo ne sedi skrštenih ruku, ali je nadležnosti lokalnih samouprava da brinu o kvalitetu životne sredine

goran trivan02 foto RAS Srbija M. IlićFoto: M. Ilić / RAS Srbija

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je juče da su primedbe i briga ne samo Zaštitnika građana Zorana Pašalića, već i bilo kog drugog građanina legitimni, jer je zagađenost vazduha važno pitanje, ali istovremeno ističe da je „resorno ministarstvo uradilo i da radi sve što je u njegovoj nadležnosti da se taj problem reši“.

S druge strane, dodao je, u nadležnosti je lokalnih samouprava da brinu o kvalitetu životne sredine i donose planove kvaliteta vazduha, kao i da lokalne inspekcije vrše kontrolu svih koji značajno utiču na kvalitet vazduha.

Prema njegovim rečima, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obišla je 2018. godine 83 objekta i podnela jednu prekršajnu i 13 prijava za privredni prestup, dok je prošle godine izvršila 94 inspekcijska nadzora i podnela jednu prekršajnu i 12 prijava za privredni prestup.

– Resorno ministarstvo je i te kako obavilo svoj deo posla i bez obzira na nedostatak nadležnosti u svemu tome, jer su one u lokalnim samoupravama, spremno je da pomaže lokalnim samoupravama kako bismo ove probleme rešili – rekao je Trivan za Tanjug.

Potvrdio je da je u Srbiji vazduh zagađen i dodao da Srbija po tome nije izuzetak u regionu.

Trivan je kazao i da podaci o zagađenosti gradova, regiona ili zemalja sa stranih sajtova nisu uvek u potpunosti tačni, te tvrdi da najtačnije informacije o tome daje Republička agencija za životnu sredinu.

Navodi i da taj problem nije od juče, već da traje duže od deset godina i da su podaci iz tog perioda gotovo identični sa podacima sa kojima se sada raspolaže.

– To znači da se dugo borimo s problemima zagađenja koja nam dolaze pre svega iz termoenergetskih kapaciteta, iz kapaciteta za grejanje gradova i saobraćaja koji se poslednjih godina povećava – naveo je Trivan.

Kaže da se u gradovima, naročito u Beogradu, svake godine gasi određeni broj kotlarnica, te se na taj način smanjuje broj tih zagađivača, ali ukazuje da se na drugoj strani zbog reindustralizacije i povećanja broja motornih vozila opet izjednačava ta količina zagadjenja.

PROČITAJTE JOŠ…

SAZNAJEMO Brnabić sazvala hitan sastanak zbog ZAGAĐENJA VAZDUHA

DECA U BOLNICI ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA Poslednjih 10 dana situacija se alarmantno pogoršala, lekarka iz Tiršove upozorava: SMOG I MAGLA KOBNI SPOJ

„NISTE SPROVELI NIJEDNU MERU PROTIV ZAGAĐENJA VAZDUHA“ Zaštitnik građana pokrenuo postupak protiv Ministarstva životne sredine, imaju rok od 15 dana da se izjasne

– Dakle, vazduh nam s vremena na vreme jeste veoma zagađen i dužni smo da se bavimo time, ali imamo svest o tome da to nije od juče i da ambijent u kome žvimo jeste takav i da smo i mi sami, pre svega, zagađivači naše životne sredine i vazduha – rekao je Trivan.

„Ne sedimo skrštenih ruku“

Ponovio je da Ministarstvo „nije sedelo skrštenih ruku“ i da apsolutno radi svoj posao, dodajući da je krajem prošle godine poslalo pismo lokalnim samoupravama da ih obaveste o tome šta su preduzeli kada je u pitanju zagađivanje vazduha.

– Bilo je potrebno da nas obaveste da li su u skladu sa zakonom izradile planove kvaliteta vazduha koji zapravo predstavljaju mere koje svaka opština mora da preduzme u situacijama kada postoji opasnost od zagađenja vazduha ili kada je vazduh zagađen – objasnio je Trivan.

Kaže da je od 145 kontaktiranih lokalnih samouprava, 66 odgovorilo, a od tog broja samo 29 je reklo da poseduje planove kvaliteta vazduha, 21 je rekla da nema nameru da takve planove izrađuje, a 16 da je u fazi izrade ili da će izvršiti merenja koja su neophodna da bi se ti planovi dogodili.

– Tim odzivom govorimo koliko zapravo ljudi još ne shvataju koliko je važno pitanje vazduha o kome već govorimo. Međutim, može se postaviti i pitanje: „Ako je svih godina bilo ovako, zašto se sada odjednom tolika važnost pridata vazduhu?’. Pridata je zato što je u našem društvu svest o značaju životne sredine porasla – primetio je Trivan.

Osim toga, dodao je, i predstavnici ministarstava sastajali su se s predstavnicima opština koje su označene kao najzagađenije kako bi pokušali da im pomognu u sprovodjenju mera za bolji kvalitet vazduha.

Najavio je i da će Ministrstvo ove godine pomoći Užicu da ugasi jednu od svojih većih kotlarnica, a da su u toku razgovori i s predstavnicima opština Vladimirci i Kosjerić o mogućoj pomoći, dok je Kraljevu, Kragujevacu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Nišu i Kosjeriću skrenuta pažnja da moraju da izrade planove.

Trivan navodi i da Srbija nema dovoljno razuđenu mrežu mernih stanica i najavio da će Ministarstvo pomoći Agenciji za životnu sredinu da poveća broj tih stanica.

– Sve naše merne stanice manje-više su postavljene na takozvane crne tačke i kada dobijemo rezultate merenja kvaliteta vazduha, imajte u vidu da je reč o kvalitetu vazduha u našim najgorim tačkama – ukazao je Trivan.

Rešenja u smanjenju zagađenosti vazduha jesu, navodi, pošumljavanje, zatvaranje kotlarnica, prelaženje gradskih toplana na goriva koja su manje štetna, postavljanje filtera za vazduh na termoelektranama i manji broj automobila sa „evro 3“ motorima na ulicama.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...