„RAČAK“, DVE DECENIJE KASNIJE Bio je direktan povod za NATO bombardovanje, a danas je slučaj zbog koga se ide u ZATVOR

račak01 foto EPA LOUISA GOULIAMAKIFoto: LOUISA GOULIAMAKI / EPA;

Slučaj „Račak“ je i posle dve decenije adut Prištine, ovaj put kao vid pritiska u cilju slabljenja pegovaračke pozicije Beograda, u situaciji u kojoj je došlo do značajnog broja povlačenja priznanja tzv. Kosova, kao što je pre 21 godinu poslužio kao pokriće za agresiju NATO na tadašnju SRJ, inače prvu intervenciju tog vojnog saveza bez saglasnosti UN.

Ne slučajno, u Prištini je ovih dana, na godišnjicu tog zločina, i Vilijem Voker, glavni sponzor i protagonista „Račka“, po čijem nalogu je za 45 pronađenih tela, naoružanih pripadnika OVK u tom mestu, rečeno da su civili, a za njihovu smrt su optužene snage bezbednosti tadašnje SRJ.

Izveštaj Vokera, koji je tada bio šef Misije OEBS-a na KiM, da su vladine snage u Račku počinile masakr nad nedužnim civilima, bio je presudan za odluku NATO da SRJ bude bombardovana samo dva meseca kasnije.

Uprkos negiranjima zvaničnog Beograda, zapadni zvaničnici i štampa prihvatili su Vokerovu verziju kao jedinu i zvaničnu.

„Slučaj „Račak“” isfabrikovan je u vreme kada su pregovori u Rambujeu zapali u krizu, jer vlasti u Beogradu nisu pristale na zavođenje jedne vrste protektorata zapadne vojne alijanse nad celom zemljom.

Cilj Vokera i Zapada bio je da se obezbedi razumevanje svetske javnosti, a još neodlučne zapadne vlade pridobiju za agresiju na Jugoslaviju, koja je počela 24. marta bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Račak 1999. godineFoto: LOUISA GOULIAMAKI / EPA;
Račak 1999. godine

Nasuprot tome, tri ekipe forenzičara – jugoslovenska, beloruska i finska – utvrdile su da su na telima poginulih u selu Račak pronađene samo rane iz vatrenog oružja, i to iz daljine, kao i da su na rukama ubijenih pronađene čestice baruta.

Da masakra nad civilima nije bilo potvrdio je, indirektno, i Haški tribunal, koji je posle iznošenja dokaza Slobodana Miloševića, da su u tom mestu vođene borbe protiv albanskih terorista i da su poginuli bili pripadnici ilegalne OVK, iz optužbe protiv generala Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i ostalih – ovaj slučaj je izbrisan.

TAČI „SIPA“ OPTUŽBE „Račak je vrhunac masakra i zločina koje su POČINILI SRBI“

„SRBIJA ČUVA GENOCIDNI MENTALITET“ Priština oštro reagovala na Vučićevu izjavu o Račku

TRGOVAC SMRĆU Čime se sve Vilijam Voker bavio na Kosovu

Istina o događajima u Račku ostala je dugo skrivena od svetske javnosti pre svega zato što kompletan izveštaj ekspertskog tima Evropske unije, dostavljen njenom tadašnjem predsedništvu u Bonu, nikada nije javno objavljen.

Tadašnji američki predsednik Bil Klinton je nakon dešavanja iz januara 1999. godine govorio da svi treba da zapamte šta se dogodilo u Račku.

Mediji su pre dve godine preneli izjavu finske forenzičarske Helene Rante da joj je Voker „diktirao” kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu, kao i da mora da korisiti reč „masakr“.

Vilijam VokerFoto: VALDRIN XHEMAJ / EPA;
Vilijam Voker

Prema zvaničnoj verziji sadržanoj u izveštaju MUP-a i u zapisniku istražnog sudije o uviđaju, u Račku je došlo do sukoba naoružanih Albanaca sa srpskom policijom. U njemu se navodi da je tom prilikom poginulo četrdesetak Albanaca, koji uglavnom nisu bili u uniformi, ali su svi imali toplu višeslojnu odeću, a veliki broj njih i istovetne vojničke čizme, te su većinom posedovali vatreno oružje, koje su tada i upotrebili.

Selo Račak je, inače, bilo okruženo rovovima, tu se nalazio jedan od štabova terorističke OVK, a na mestu događaja su pronađene i velike količine oružja i municije.

Finska forenzičarka: Voker tražio „masakr“ i „ubedljivije zločine“ u izveštaju o Račku

„Sve je to falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler Voker“: Vučić o slučaju bivšeg srpskog ministra osuđenog zbog izajve o Račku

Sudija Danica Marinković i danas svedoči o uviđaju koji je svojevremeno obavila u Račku. Tada je, kaže, utvrđeno da nije bilo masakra i da poginuli nisu nedužni albanski civili, već pripadnici OVK, o čemu, inače, postoji obiman dokazni materijal sa fotografijama, uključujući i gomilu oružja koja je pronađena u selu.

Svoja svedočenja o Račku i drugim događajima na KiM Marinkovićeva, sada penzionisani sudija Apelaciono suda u Kragujevcu, iznela je u knjizi „Sudija u ratu i miru – svedočim“.

Svedok dešavanja tih godina na KiM, novinar francuskog „Figaroa“ Reno Žirar je početkom maja prošle godine za srpske medije ispričao da su on i koleginica iz Bi-Bi-Sija bili u Dečanima, kada su se pripadnici OEBS žalili da Albanci ne poštuju prekid vatre.

Foto: ANJA NIEDRINGHAUS / EPA;

A kada je, kako je rekao, uveče stigao u hotel „Grand“ u Prištini, gde se nalazio srpski informativni punkt, dobio je saopštenje da su regularne snage Srbije tokom tog dana izvršile uspešnu antiterorističku akciju u Račku.

Suradan je, kaže, otišao u Račak, gde je zatekao uniformisane pripadnike tzv. OVK u celom selu, koji su im „vojnički sukob predstavili kao masakr civila“.

„VIŠE NIJE TVOJE VREME“ Vučić o Vilijemu Vokeru: Sad je u Prištini da formira „veliku Albaniju“, ali to se neće dogoditi

Bivša saradnica Vilijama Vokera za „Blic“: Voker je zanemeo kad je čuo da se NE SLAŽEM SA BOMBARDOVANJEM SRBIJE

I francuski novinar Žan Luj Tramble, koji je takođe u magazinu „Figaro“ objavio reportažu o stradanju Srba na KiM, proletos je za beogradske medije rekao da su događaji iz Račka i sve što ih je pratilo bili, kako je istakao, „najveći „fejk njuz“ s kraja 20. veka i jedan od prvih iz nove ere“.

U agresiji NATO snaga na SRJ, koja je trajala 78 dana, stradalo je prema nekim podacima 3.000 građana SRJ, a teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...