Okršaj Sandersa i Bajdena zbog RATA U IRAKU: „To je bila VELIKA GREŠKA“

Bajden SandersFoto: Profimedia

Američki demokratski predsednički kandidati Berni Sanders i Džo Bajden sukobili su se u pogledu spoljne politike i trgovine na debati u Ajovi u utorak, naglašavajući oštre međusobne razlike dok se bore za demokratsku nominaciju za Belu kuću, tri nedelje prije prvih predizbora.

Na zadnjoj debati pre prvih demokratskih predizbora u Ajovi 3. februara, kojima počinje trka za demokratskog kandidata, dva kandidata iznosila su svoje stavove po pitanjima poput odobrenja učestvovanja u ratu u Iraku i jačanja trgovinskih dogovora, piše „Jutarnji list“.

Sanders, dugogodišnji borac protiv rata koji je 2002. glasao protiv odobrenja učestvovanja u ratu u Iraku, kritikovao je Bajdena zbog podrške ratu i rekao da su čuli iste argumente od zvaničnika administracije bivšega predsednika Džordža Buša pre nego što su došli do drugačijih zaključaka.

– Mislio sam da su lagali, nisam im tad verovao – rekao je Sanders.

– Učinio sam sve što sam mogao da sprečim rat. Džo stvari vidi drugačije – izjavio je.

Pročitajte još:

Vodeći kandidati demokrata U KLINČU: Vorenova optužuje Sandersa da je rekao da ŽENA NE MOŽE DA POBEDI Trampa, on poriče

Bajden, bivši predsedavajući senatskog odbora za spoljne odnose, priznao je da je glasanje „bilo velika, velika greška“ i rekao da je kao zamenik predsednika Baraka Obame radio na tome da dovede vojnike kući.

– Bilo je pogrešno verovati da nisu hteli da idu u rat – rekao je Bajden za Bušovu administraciju.

– Bilo je to pogrešno glasanje, ali mislim da sam učinio najviše što se može, spreman sam uporediti to sa svakim na ovoj pozornici – izjavio je.

Što se tiče trgovine, Sanders je rekao da on i Biden imaju „temeljne razlike“ u stavovima o vrednosti sporazuma o regionalnoj slobodnoj trgovini poput novog Trumpova sporazuma sa Meksikom i Kanadom nazvanog USMCA, kojem se Sanders protivi, a Bajden ga podržava.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...