KRIVIČNA PRIJAVA ZA TROVAČA Ušao traktorom u Gružansko jezero i oprao prskalice za pesticide, najgori otrovi ušli u vodu koju Kragujevčani piju

Gružansko jezero

Poljoprivrednik iz okoline Gruže, koji je na više fotografija zabeležen kako na akumulaciji za pijaću vodu pere traktor i prskalicu za pesticide, biće gonjen zakonski, krivično.

JKP Vodovod i kanalizacija će hitno podneti prijavu protiv N. N.lica Policijskoj upravi u Kniću, kaže za Blic Nebojša Jakovljević, direktor ovog preduzeća.

– Ovo je klasičan primer ponašanja nesavesnih ljudi. Čak 70 odsto vode kojom se snabdeva 180.000 Kragujevčana dolazi sa ove akumulacije. Ugrozio je kvalitet sirove vode, ali postrojenja za njenu preradu su konstruisana tako da građani ne mogu da budu ugroženi, kaže Nebojša Jakovljević.

FB Post

Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić kaže za Blic da je taj čovek ispirao prskalice u letnje doba, i to posle žetve, sa najgorim otrovima.

Pročitajte još:

Velika akcija „Blica“: U 2019. smo OČISTILI 20 REKA I POTOKA

ČISTILI REKU, NAŠLI KREVETE I MRTVU OVCU Meštani ovog naselja nadomak Beograda sada imaju čistu reku, ali na redu je PROMENA SVESTI

VELIKA EKOLOŠKA AKCIJA „BLICA“ Iz dve reke kod Niša odneto više od 10 kubika smeća – flaša, limenki, ali i BELE TEHNIKE

– To su takozvani „totalni herbicidi“, koji služe za uništavanje korova. Problem je taj što je 90 odsto obale u privatnom vlasništvu. Ljudima njive bukvalno ulaze u vodu. Sve je na njihovoj savesti. Zona sanitarne zaštite je 500 metara. Tu ne sme da bude hemijske zaštite njiva, niti bilo čega. A na obali ima više od 300 nelegalno izgrađenih objekata, septičkih jama… Mi pravimo projekat sa državom da se sve zaštiti i da se po nalogu koji je u izvršnoj fazi sruši sve što je nelegalno. Ali, ništa se ne dešava, kaže Nikolić.

U julu prošle godine, u okviru ekološke akcije „Očistimo reke i jezera Srbije“, „Blic“ je organizovao akciju čišćenja Gružanskog jezera. Za nekoliko sati, ljudi koji su došli ne samo iz Knića i Kragujevca, već i iz drugih delova Srbije, sa malog dela od 40 kilometara priobalja ovog prelepog jezera iz kog se Kragujevac i okolina snabdevaju vodom za piće sakupili su preko 200 džakova otpada.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...