Dodik: RS je u svakom obliku država, nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama

Kategorija: Klix.ba

Tako je jučer gostujući na RTRS-u izjavio da je Republika Srpska u svakom obliku država, dodajući „nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama“.

On je istakao da je odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar nije Dan RS-a velika nepravda prema tom entitetu, ali i narodu.

„Sud BiH pokušava da sudi historijskim činjenicama. RS je proglašena u miru, nikakvih ratnih dešavanja nije bilo. Uvijek je sporno kada je riječ o Srbima. Način na koji radi Ustavni sud BiH ne prihvatamo. Dio međunarodne zajednice gura tu priču. Isti sudija u Sjevernoj Makedoniji proglasi Ilinden za državni praznik, a u Republici Srpskoj Sveti Stefan dira nečija osjećanja. Pitam se čija?“, naglasio je Dodik.

Ponovio je da BiH čine dva entiteta i tri naroda, i to je, kaže, historijska činjenica. On je precizirao da Vijeće sigurnosti nije dalo visokom predstavniku nikakve ovlasti, već su Aneksom 10 uvedene Bonske ovlasti za koje je, dodaje, i bivši britanski ambasador u BiH Charles Crawford priznao da nemaju stvarno pravnog osnova.

„Crawford je napisao – Koliko vidim bonske ovlasti nemaju nikakav stvarno pravni osnov, izrodile su se u međunarodno političko blefiranje i igru moći koju visoki predstavnik uzastopno umotava u neki pravnički jezik“, naveo je Dodik i zapitao kako sada on može da prihvati visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Share This Post

Loading...