„ČUDI ME OPREZ“ Joksimović o smanjenju cenzusa, a evo šta kaže na reakciju evroposlanika

Jadranka Joksimovic01_RAS_foto milorad milankovicFoto: M. Milanković / RAS Srbija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da se čudi „tolikom oprezu“ i da je iznenađuje komentar na inicijativu o smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, koji je rekao da se izborna pravila ne menjaju u godini izbora.

Isto je, kaže, i sa izjavom predsedavajuće Delegacije EP za Srbiju Tanje Fajon koja je, pored ostalog, rekla da su radikalne promene izbornih pravila tako blizu izbora veoma opasna taktika.

– Posebno me iznenađuje komentar da se izborna pravila ne menjaju u godini izbora, koji je u svojoj izjavi izneo izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, kao jedan od medijatora dijaloga upravo o poboljšanju izbornih uslova, u godini izbora, a na temu ideje inicijative o smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto za političke partije – navela je Joksimović.

RASPRAVA O SPUŠTANJU CENZUSA Za vlast je „ideal demokratije“, za opoziciju „betoniranje bojkota“, a iz EU stiže POSEBNO UPOZORENJE

ŠTA NAM DONOSI CENZUS NA TRI ODSTO Probni balon, zamka naprednjaka ili šansa za male partije?

„ZABRINUTA SAM“ Fajon za „Blic“ o smanjenju cenzusa: Radikalne promene pravila blizu izbora veoma su OPASNE TAKTIKE

Ona kaže da toliko nedoslednosti i inverzivne logike može da očekuje od predstavnika dela opozicije kojoj, kako navodi, ni smanjenje cenzusa na tri odsto teško da bi omogucilo ulazak u Parlament, ali da se od medijatora iz EP očekuje više privrženosti pluralizmu demokratske političke utakmice, koja se ovim predlogom svakako osnažuje, kao i institucije Parlamenta kao najvišeg zakonodavnog predstavničkog tela svih građana.

– Pa bar bi poslanici Evropskog parlamenta, čije su partije kroz iglene uši prešle prag za ulazak u evroparlament, trebalo da se i sami ohrabre i inspirišu takvim inicijativama – navodi Joksimović.

To će, ocenjuje ona, samo učiniti dobro građanima i njihovim nijansiranim interesima, ističući da je jačanje demokratija tema svih tema odgovornih političara prema građanima i Srbije i svih evropskih zemalja.

– To su evropske vrednosti pluralizma na delu – zaključila je Joksimović.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...