Za zločine u Mostaru: Deportiranom pripadniku Armije BiH zakazano suđenje

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Županijskom sudu u Mostaru za 10. siječnja ove godine zakazan je glavni pretres u predmetu protiv optuženog Slobe Marića za ratni zločin. Glavni pretres vodit će sudac Marin Zadrić, a ročišta su zakazana za 10.,14., 15. i 21. siječnja 2020.

Naime, sud u Jacksonvilleu, američka savezna država Florida, je u ožujku 2017. osudio Marića na godinu i pol dana zatvora jer je pri apliciranju za ulazak u SAD prikrio činjenice iz svoje ratne prošlosti u BiH, te mu je državljanstvo oduzeto zbog nezakonitog stjecanja tog statusa.

Ured za migracije i carinu (ICE) SAD-a koncem studenog objavio da je Slobo Marić, koji je osuđen za lažno pribavljanje državljanstva SAD-a, deportiran u BiH nakon optužbi za ratni zločin počinjen na području Mostara. Marić je 1993. bio vođa smjene u jednom od logora u BiH u kojem su bili zarobljeni vojnici, i koje je on birao kako bi ih zlostavljali drugi stražari i slali ih na radove na prvoj crti bojišnice.

Nakon što je emigrirao u SAD, dodaje se u priopćenju ICE-a, Marić je u BiH optužen i osuđen u odsustvu, a iako je znao za taj postupak, te činjenice nije otkrio pri podnošenju zahtjeva za američko državljanstvo, koje je dobio u listopadu 2002.

Iz Tužiteljstva HNŽ-a su za BIRN BiH rekli da je protiv Slobe Marića, zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na području Mostara tijekom 1993. i 1994. godine, podignuta optužnica po tada važećem Zakonu o kaznenom postupku, da mu se sudilo u odsustvu te da je on trenutno u pritvoru po rješenju Županijskog suda u Mostaru.

U Tužiteljstvu, kao ni u mostarskom Županijskom sudu, nisu odgovorili na upit je li mu pritvor određen raspisivanjem tjeralice, dodaju iz BIRN-a. Marića se, prema informacijama iz Tužiteljstva HNŽ-a, sumnjiči da je 1993. nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima u zgradi 4. osnovne škole u Mostaru. On je, naime, bio jedan od oficira Armije RBiH koji je službovao u jednom od logora, te je mučio zarobljenike, pripadnike Hrvatskog vijeća obrane.

“U konkretnom slučaju, postupak je okončan u odsutnosti, ali je presuda ukinuta”, navode iz Tužiteljstva.

 

Pročitajte više na: Bljesak Mostar

Share This Post

Loading...