U Evropskom parlamentu okrugli sto o zapadnom Balkanu i proširenju EU

Zastupnici Evropskog parlamenta danas će razgovarati o procesu evropskih integracija za zapadni Balkan s članovima nacionalnih parlamenata iz regije. 

Okrugli sto službeno će otvoriti predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, nakon čega će uslijediti obraćanje Olivera Verhalija (Olivéra Várhelyija), novog evropskog povjerenika za EU susjedstvo i proširenje, u njegovoj prvoj službenoj posjeti posjetu Evropskom parlamentu kao povjerenik , prenosi „European Western Balkans(EWB)“.

Parlamentarci iz Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, uključujući i lidere političkih i parlamentarnih grupa, zajedno sa evropskim parlamentarcima razmijenit će mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja EU, najavljeno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanicima Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenta zemlja regiona obratit će se i novoimenovani izvjestitelj EP za zapadni Balkan Tonino Picula, koji je na tu funkciju izabran u susret samita EU zapadni Balkan koji će biti održan u Zagrebu u maja 2020. godine.

U diskusiji s parlamentarcima koji dolaze iz država zapadnog Balkana učestvovat će i izvjestioci Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje regiona kao i predsjednici parlamentarnih delegacija za saradnju sa državama zapadnog Balkana.

Uvodnu sjednicu, koja će trajati sat, moderirat će potpredsjednik EP-a Fabio Kastaldo (Castaldo).

Pročitajte više na: Dnevni Avaz Vijesti

Share This Post

Loading...