SIROMAŠTVO, NEZAPOSLENOST, DISKRIMINACIJA Poverenica: osobe sa invaliditetom i dalje u najtežem položaju

brankica jankovic foto tanjug zoran zesticFoto: Zoran Žestić / Tanjug

Građani i građanke sa invaliditetom su među najdiskriminisanijim osobama u Srbiji, njihov položaj je i dalje izuzetno težak, velika većina pogođena je siromaštvom, nezaposlenošću i nedostatom usluga u zajednici, a i pored brojnih mera ne čini se dovoljno na adekvatnom rešavanju niza problema, saopštila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Jankovićeva je navela da mere za unapređenje njihovog položaja u raznim oblastima postoje već godinama, ali u praksi retko postižu željene efekte i često bivaju shvaćene kao dodatni teret umesto kao doprinos da ljudi koji i dalje žive pored nas a ne sa nama, budu ravnopravni članovi društva kome mogu mnogo da pruže.

Foto: Čitalac „Blica“/Dragoljub Dimitrijević / Privatna arhiva

Invaliditet je godinama u samom vrhu po broju pritužbi podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i to u pogledu pružanja javnih usluga i korišćenja objekata i površina, postupanja organa javne vlasti, kao i na tržištu rada i prilikom zapošljavanja, saopštila je ona.

U posebno teškom položaju, kako ističe, nalaze se žene sa invaliditetom, kao i deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja zbog nedovoljne podrške i nedostatka pedagoških asistenata nailaze na prepreke u obrazovanju, u za to najvažnijem periodu života.

Poverenica navodi da je neophodno što pre doneti novu strategiju za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, kao i mere koje će omogućiti osobama sa invaliditetom da u potpunosti uživaju sva prava i imaju korist od učešća u društvu i ekonomiji.

Pročitajte još:

TRAŽE VEĆE LIČNE INVALIDNINE Protestna šetnja uoči razmatranja Zakona o socijalnoj zaštiti (FOTO)

Osobe sa invaliditetom OSLOBOĐENE PLAĆANJA naknade za pravosudni ispit

Napominjući da država, kao najveći poslodavac, treba da da primer, poverenica ističe da državne institucije i javna preduzeća treba da zaposle odgovarajući broj osoba sa invaliditetom, a ne da umesto toga, u skladu sa zakonskim odredbama, uplaćuju sredstva u budžetski fond.

Takođe, kaže Jankovićeva, treba rešavati probleme nepristupačnosti zdravstvenih, obrazovnih i drugih javnih ustanova, kao i prilagođavanja gradskog prevoza i stajališta, uz pristupačnost informacija i sredstava komunikacija.

Foto: Tuzlanski ba / RAS Srbija

Poverenica podseća da je potrebno izmeniti i dopuniti zakone koji se tiču ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom, među kojima je i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom zbog čijih spornih odredbi je podnela Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Potrebno je i izmeniti i propise o poslovnoj sposobnosti, obezbediti razvoj servisa podrške u lokalnim zajednicama, jačati kapacitete u oblasti inkluzivnog obrazovanja na svim nivoima i sprovesti proces deinstitucionalizacije, navodi poverenica Janković.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...