„NEKO ĆE BITI NEZADOVOLJAN“ Novi šef diplomatije EU o Zapadnom Balkanu, Kosovu i tome zašto će prvo doći u Prištinu, PA U BEOGRAD

Đuzep BoreljFoto: Piutus from Salamanca, Spain / Wikipedia

Kada u Prištini bude formirana vlast, prvo će otići tamo, a tek nakon toga doći u Srbiju. Ne misli da je problem to što dolazi iz Španije, zemlje koja nije priznala Kosovo, a rešavanje problema na Balkanu vidi kao jedan od pripriteta nove Evrospke komisije.

Sve ovo je u intervjuu za hrvatski „Večernji list“ rekao novi šef evropske diplomatije Žosep Borel koji je, osim o Kosovu, govorio i o mnogim drugim stvarima sa kojima se EU suočava, a osvrnuo se i na nekadašnju Jugoslaviju.

KATALONAC KOJI NE ŽELI OTCEPLJENJE Ko je Đuzep Borelj, budući šef diplomatije EU i veliki PROTIVNIK SEPARATIZMA

„KATALONIJA I KOSOVO NISU ISTO“ Kako su novi lideri EU govorili o Srbiji i kako će uticati na EVROPSKI PUT naše zemlje

– Razumem da ljudi zaključuju da ako Španija ne priznaje Kosovo, Kosovari me neće voleti. Zamislite, s druge strane, da dolazim iz zemlje koja priznaje Kosovo? U tom bi slučaju smatrali da Srbi neće biti zadovoljni sa mnom. Postoji određena asimetrija. Priznajem Kosovo, neko je nezadovoljan. Ne priznajem Kosovo, neko drugi je nezadovoljan – rekao je on.

Na pitanje da li je problem to što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, odgovara kontrapitanjem: Ne, zašto bi to bio problem?

Borel

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, najavljuje posetu južnoj srpskoj pokrajini.

– Prvo što ću uraditi kada Kosovo bude imalo vladu, posetiću Kosovo gde nikada nisam bio. Posetiću i Srbiju, u kojoj sam već nekoliko puta bio, kako bih razgovarao s obe strane o novom pristupu rešavanja problema na Balkanu, što je za nas jedan od prioriteta – rekao je on.

„Implozija Jugoslavije“

Na pitanje šta je sa zapadnim Balkanom i šta će se dogoditi nakon blokade Severne Makedonije i Albanije, kao i šta misli o procesu proširenja, novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost ogdovara:

– Uvek sam kao Španac smatrao da je bila velika greška što nismo uspeli da sprečimo imploziju Jugoslavije i jugoslovenske ratove, koji su među istorijski najgorim događajima u Evropi sa više od 150.000 ubijenih. Ipak, ne želimo da premotavamo istoriju. U sadašnjoj situaciji bi zemlje bivše Jugoslavija trebalo da imaju evropsku perspektivu. Ne znam koliko će im za to trebati. I Španiji je nakon Frankove smrti trebalo dugo da postane članica EU. Ali, trebalo bi prilagoditi evropske metode i mehanizme i manje oklevati kako bi smo bili efektivniji u okvirima balkanskog problema, na čemu ću raditi sa svojim kolegama. Menjanje metode ne znači menjanje konačnog cilja koji, za mene, ostaje isti . istakao je on.

Borelj: Nema razloga za ukidanje sankcija Rusiji

Budući šef evropske diplomatije bojkotovao sastanak u Helsinkiju jer je pozivnicu dobila i Priština

Kako navodi „Večernji.hr“, iako Katalonac, Borel je čvrst zagovornik španskog jedinstva i protivnik je otcepljenja Katalonije. Za diplomatu izražava se neuobičajeno otvoreno i direktno.

Kada je reč o njegovom budućem radu, postoje dve teme na kojima će će insistirati: problem migracije i klimatske promene.

Borel

U tom smislu istiće da Evropska unija mora sve više biti subjekt usmeren prema svetu.

– Unija je formirana radi rešavanja unutrašnjih problema između Evropljana. Tada je bila usmerena prema unutra, prema stvaranju mira i dobrih odnosa. Sada, kada možemo da kažemo da su unutrašnji problemi više-manje rešeni, EU mora da preduzme veću ulogu u svetu. Mora biti akter koji je usmeren prema svetu – rekao je on.

Borel je u intervjuu za „Večernji.hr“ govorio i o zajedničkoj spoljnoj politici EU, odnosima sa Rusijom, izmenama u načinu odlučivanja u samoj Uniji, kao i o problemu migracija i klimatskim promenama, opasci predsednika Francuske da je NATO doživeo „moždanu smrt“, ali i o konstataciji Angele Merkel da EU treba da uzme sudbinu u svoje ruke do neke mere.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...