Marco van Basten izbačen iz FIFA-e 20 zbog nacističkog pozdrava

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni nizozemski nogometaš Marco van Basten prije nekoliko dana šokirao je svjetsku javnost nakon sramotne „šale“ na temu holokausta i genocida koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Proslavljeni nizozemski nogometaš, koji danas radi kao komentator na nizozemskoj televiziji Fox Sports, je u emisiji uživo izgovorio „Sieg Heil“, dobro poznati nacistički pozdrav.

Van Basten je mislio kako je njegov mikrofon isključen i na kraju razgovora između novinara Fox Sportsa i trenera Heraclesa Nijemca Franka Wormutha je dobacio „sieg heil“.

Pročitajte još

#

Otkaz Van Bastenu: Usred TV prijenosa uzviknuo nacistički pozdrav!?

Na van Bastenovu žalost mikrofon je bio uključen i njegovu glupost čula je nizozemska javnost, a ubrzo je cijela priča postala viralna. Legendarni napadač se odmah ispričao, vodstvo TV kuće ga je suspendiralo na tjedan dana, a njegov honorar je doniran Institutu za istraživanje rata, holokausta i genocida, javlja Hina.

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je oko 105.000 nizozemskih Židova, pa ne čudi što je nizozemska javnost zatražila njegov otkaz.

Nakon što je cijela priča završila u javnosti vodstvo proizvođača, izdavača i distributer videoigara, Electronic Artsa (EA) je izbacilo lik Marca van Bastena iz igre FIFA 20.

“Svjesni smo onoga što je Marco van Basten nedavno učinio. Kroz našu igru promičemo ravnopravnost i promičemo različitost. Kao rezultat toga, suspendirat ćemo Marca van Bastena“, rekao je proizvođač računalnih igara.

Pročitajte više na: Bljesak Mostar

Share This Post

Loading...