Kim otvorio novi grad: „Socijalistička utopija“ s novim apartmanima, hotelima, skijalištem i trgovačkim centrima

Veliko slavlje s vatrometom održano je u ponedjeljak u novom gradu u Sjevernoj Koreji, objavila je državna novinska agencija KCNA. 

Proslavom je obilježen završetak građevinskog projekta lidera Kim Jong-una – novog grada Samjion u blizini svete planine Paektu, odakle potječe njegova porodica.

Mediji projekt opisuju kao „oličenje moderne civilizacije“.

Grad Samjion zamišljen je kao „socijalistička utopija“ s novim apartmanima, hotelima, skijalištem i trgovačkim, kulturnim i zdravstvenim objektima, prenose svjetske agencije. 

Sjevernokorejska državna agencija KCNA navodi da se u tom gradu može smjestiti 4.000 porodica, da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na „stotinama hektara“.

Portparol vladajuće partije Rodong Sinmun objavio je fotografije na kojima se vidi kako se Kim smiješi dok presijeca vrpcu na ceremoniji u gradu, čije su zgrade prekrivene snijegom.

Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio svog nastojanja za „samostalnom ekonomijom“, dok Pjongjang u razgovorima o denuklearizaciji poziva Vašington da ukine ekonomske sankcije.

Izgradnja Samjiona kasnila je zbog nestašice građevinskih materijala i radne snage, što je posljedica sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa.

Odlaganja su navela Pjongjang da mobilizira radne brigade mladih, a što su kritičari i borci za ljudska prava nazvali „robovskom radnom snagom“ jer nisu primali plaću, imali su slabu hranu i bili su prisiljeni raditi više od 12 sati dnevno tokom deset godina, a u zamjenu za bolje šanse da upišu fakultet ili postanu članovi moćne vladajuće partije.

Državni mediji također su izvještavali tokom prošle godine o fabrikama, porodicama i pojedincima koji su u Samjion slali zimske jakne, alate, obuću, pokrivače i keks, što su kritičari označili kao dio kampanje za pridobivanje podrške javnosti.

Pročitajte više na: Dnevni Avaz Vijesti

Share This Post

Loading...