GARDA, HIMNA I PLOTUNI Vučić priredio svečani doček za Lukašenka ispred Palate Srbija

Aleksandar Lukašenko i Aleksandar VučićFoto: Filip Krainčanić / Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vucičh priredio je danas ispred Palate Srbije svečani doček za predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, čija se poseta odvija u godini jubileja, 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Minska, koje poslednjih godina obeležava snažan razvoj ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Posle dočeka, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije, himne dve zemlje i plotune u čast dolaska visokog gosta iz Belorusije, usledio je razgovor dvojice predsednika u četiri oka, nakon čega će se održati plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Lukašenko stigao u Beograd, na aerodromu ga dočekao Vučić

Lukašenko nastavlja posetu Srbiji, danas sastanak sa Vučićem

Na početku sastanka u četiri oka Vučić je ocenio da Srbija sa Belorusijom ima mnogo prostora za dalje produbljivanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmene na pola milijardi dolara. On je rekao je da je srećan što ponovo može da ugosti u Srbiji svog beloruskog kolegu, jedinog političara koji je Srbiju posetio za vreme NATO bombardovanja.

– Nikada nećemo zaboraviti vašu posetu 1999. Bili ste jedini svetski lider, koji je u trenutku kada je Srbiji bilo teško, došao i želeo da pokaže koliko voli srpski narod i našu Srbiju“ – kazao je on.

Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija priređena u čast predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Srpski narod, naglasio je Vučić, voli beloruski narod i poštuje sve štoje Lukašenko uradio i napravio od njegove zemlje.

– Želimo da sačuvamo najbolje odnose između naših prijateljskih naroda i država. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni i prijateljski i bratski, što se ekonomskih odnosa tiče trgovinska razmena raste. Još mnogo toga možemo da radimo da bi uvećali rekonomsku razmenu do 500 miliona dolara na godišnjem nivou“ – kazao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će uz podršku Lukašenka, njegovu energiju, rad i trud taj posao moći da se obavi.

– „Vama hvala na dolasku u Srbiju. Nama vaša poseta mnogo znači i molimo vas da češće dolazite u našu zemlju – istakao je on.

Nakon ovog sastanka sledi ceremonija razmene potpisanih šest bilateralnih dokumenata i obraćanje medijima Vučića i Lukašenka, koji boravi u petoj zvaničnoj poseti Beogradu.

U delegaciji Belorusije su i ministri inostranih poslova te zemlje Vladimir Makej i minitsar pravde Oleg Sliževski.

Takođe, u Palati Srbije, danas PKS u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizuje poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Prema vrednosti izvoza Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.

Lukašenko je juče popodne stigao u Beograd, gde ga je na aerodromu „Nikola Tesla“, uz pogaču i so, dočekao predsednik Srbije.

Zatim su Vučić i Lukašenko, jedini predsednik koji je u Beograd došao i za vreme bombardovanja, položili vence na Spomen groblju oslobodalica Begrada i Spomenik crvenoarmejcu.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...