BEZ POMAKA SzS i PSG nakon sastanka sa evroparlamentarcima poručili: Nema pomaka, nema fer uslova za izbore

osnivanje_savez za srbijuFoto: O. Bunić / RAS Srbija

Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) i Pokreta slobodnih građana (PSG) izjavili su da su na današnjem sastanku sa članovima delegacije Evropskog parlamenta (EP) izneli stav da dosadašnji dijalog uz posredovanje EP nije dao rezultate i da u Srbiji nema uslova za održavanje fer izbora, kao i da njihove stranke ostaju dosledne svojim stavovima o bojkotu izbora i učešću u dijalogu o izbornim uslovima.

Predsedavajući SzS i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je posle sastanka sa predsednikom grupe Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, da će SzS nastaviti da razgovora sa evropskim posrednicima, ali da neće učestvovati u međustranačkom dijalogu koji se vodi u parlamentu.

Jeremić

– Ne nameravamo da prekinemo naše međunarodne kontakte, iako nismo naročito optimistični kada je reč o rezultatima, jer ne vidimo kod vlasti baš nikakvu spremnost da promeni svoj stav – rekao je Jeremić posle sastanka u sedištu Delegacije EU u Srbiji.

Dodao je da SzS ostaje pri odluci da neće učestvovati na parlamentarnim izborima na proleće sledeće godine, a na pitanje šta na to kažu evroparlamentarci, Jeremić je kazao da su ih saslušali i da „razumeju njihov stav“.

Upitan da li predstavnici EP insistiraju da SzS promeni odluku o bojkotu, Jeremić je rekao da “to vreme još nije došlo“, i da očekuje da će se u narednim nedeljama evroparlamentarci biti sve zainteresovaniji da dođe do promene te odluke.

– Ali, SzS to neće učiniti – ponovio je Jeremić.

VUČIĆ SA DELEGACIJOM EP „Želimo otvaranje novih poglavlja, ali želimo jasniju situaciju od EU“

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić rekao je da je evroparlamentarcima preneo kakva je “realna situacija u Srbiji“ posle sedam godina vlasti Aleksandra Vučića i to da živimo u okolnostima u kojima jedan skandal prekriva drugi zbog čega, kaže, gradjani nemaju vremena da sagledaju šta je istina.

Dodao je da su pojedini evropski političari podržavali takvu vlast u Srbiji jer su , smatra on, imali interes da Srbija uspori svoj put ka EU i istovremeno očekivali da će Aleksandar Vučić priznati Kosovo.

– Preneo sam novom izvestiocu kakva je situacija, a sličan je stav bio i ostalih učesnika u ovom dijalogu koji je bio pristojan – rekao je Tadić.

Dodao je da će on nastaviti da učestvuje u dijalogu sa pregovaračima iz EU kao “pomagač“ između evropskih predstavnika i srpskih opozicionih političara.

PSG učestvuje u razgovorima

Predstavnik PSG-a Natan Albahari rekao je da su predstavnici te stranke delegaciju EP informisali o trenutnom stanju u Srbiji, kada je reč o medijima i vladavini prava, i o tome da, kako je kazao, dosadašnji dijalog nije dao rezultate.

Najavio je da će, za razliku od SzS-a, PSG učestvovati u trećoj rundi međustanačkog dijaloga uz posredovanje EP sledeće nedelje, iako u toj stranci, kaže, nisu optimistični da će to dovesti do ozbiljnih promena.

– Želimo da se proces završi do kraja, pa ćemo videti kako će PSG nastupiti posle treće runde dijaloga – naveo je Albahari.

Veber

Članovi delegacije EP sastali su se danas samo sa predstavnicima SzS i PSG, dok su ostale opozicione stranke su juče saopštile da nisu dobile poziv zbog čega je to neke, naročito proevropski orijentisane, neprijatno iznenadilo.

Sastanku nisu prisustvovali lider SSP Dragan Đilas i PSG Sergej Trifunović, dok su u sedište Delegacije EU stigli predsednik DS Zoran Lutovac, predsednik SDS Boris Tadić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović. Takođe, na sastanak je došao član Predsedništva PSG Petar Miletić.

Kako su mediji ranije objavili, tema razgovora je međustranački dijalog vlasti i opozicije o predstojećim parlamentarnim izborima, kao i najavljeni bojkot dela opozicije.

Samo SzS i PSG pozvani na sastanak sa predstavnicima Evropskog parlamenta, ostatak opozicije nezadovoljan

Stranke koje ne pripadaju SzS-u izrazile su juče nezadovoljstvo selektivnim odnosom u organizaciji sastanka predstavnika Evropskog parlamenta sa srpskom opozicijom u sedištu Delegacije EU, jer su poziv dobili samo SzS i PSG.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine bili su začuđeni su informacijom da će se Bilčik i Veber sastati samo sa predstavnicima SzS i PSG, a u Stranci moderne Srbije smatraju ovaj potez kontraproduktivnim i štetnim.

Mnogi su najavili da posle toga ne vide razlog za učešće u nastavku međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...