Bankari predstavili osam ključnih problema

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje banaka BiH predstavilo je danas u Sarajevu „Bijelu knjigu“ u kojoj je izneseno osam ključnih problema bankarskog sektora BiH, ali i prijedlozi mogućih rješenja koji su korisni za društvenu zajednicu.

Direktor Udruženja Berislav Kutle naveo je da su ključni problemi digitalizacija, naplata potraživanja, devizno poslovanje, obvezna rezerva kod Centralne banke BiH, te on-line pristup.

Prema njegovim riječima, u knjizi je obrađena i porezna tematika, kao jedan od ključnih problema bankarskog sektora BiH, ali i potreba za usklađivanje propisa u unutarnjem platnom prometu u BiH, te uspostavljanje registra stvarnih vlasnika, piše Srna.

Problem po problem

„Svaki prijedlog rješenja ne samo da je koristan za poslovanje komercijalnih banaka u BiH, već i za ekonomsku zajednicu“, rekao je Kutle, te dodao da je „Bijela knjiga“ namijenjena prvenstveno izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ali i agencijama za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH.

Izrazio je nadu da će ove probleme Udruženje banaka riješiti zajedno s vlastima u BiH.

„Iskreno se nadamo da ćemo s formiranjem vlasti na svim razinama u BiH rješavati problem po problem, dio po dio, da bismo ambijent u zemlji napravili normalnijim, pravednijim, koji daje mogućnost življenja svakom pojedincu“, rekao je Kutle, dodavši da bi zajedničkim radom svi ovi problemi mogli biti riješeni tijekom sljedeće godine.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić rekao je da je knjiga pripremana više od godinu dana, te izrazio nadu da će posredstvom nje biti riješeni problemi s kojima se bankarski sektor BiH susreće u proteklih nekoliko godina.

Digitalni potpis

„Mislim da će puna primjena `Bijele knjige` zaživjeti početkom iduće godine, a u prilog tome ide i činjenica da ćemo uspjeti da riješimo ovaj dugogodišnji problem s digitalnim potpisom koji nam je predstavljao veliki problem prilikom digitalizacije bankarskih usluga“, istakao je Mekinjić.

Izrazio je nadu da će skup biti samo povod koji bi trebao biti kontinuiran proces, odnosno proces u kojem bi se trebao aktivnije čuti glas bankarske zajednice, koja bi trebala da je pokretač razvoja gospodarstva BiH.

Nastavak rekordno niskih kamatnih stopa

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izrazio je nadu da će „Bijela knjiga“ biti dobar orijentir u radu svih zainteresiranih za dobrobit bankarskog sektora u BiH koji čini skoro 90 posto ukupne financijske aktive zemlje.

„Bez bliske saradnje komercijalnih banaka u BiH s agencijama za bankarstvo i Agencijom za osiguranje depozita BiH ne može biti ni stabilnog financijskog sustava, kao preduvjeta uspješnog rasta u BiH koji nam je neophodan za rješavanje većine naših problema“, istaknuo je Softić.

Govoreći o izazovima koji su pred BiH u kratkom i srednjem razdoblju, on je istaknuo da se u srednjem razdoblju očekuje nastavak rekordno niskih kamatnih stopa, odnosno dodatno usporavanje već ionako niskog ekonomskog rasta.

Softić je naveo i rastuće rizike za komercijalne banke kao što su cyber kriminal, odnosno neadekvatna rješenja IT sustava banaka.

Očekuje se pad BDP-a

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrew Jewel rekao je da MMF veoma zanimaju problemi s kojima se suočava bankarski sektor u BiH.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima BiH, on je naveo da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH u ovoj godini 2,8 posto, da se u narednoj očekuje 2,6 posto, da će ovogodišnja inflacija u zemlji biti 1,1 posto, a 2020. 1,4 posto, a ovogodišnji javni dug 33,3 posto BDP, te da se naredne godine očekuje da on bude 32,5 posto.

Pročitajte više na: Bljesak Mostar

Share This Post

Loading...