Srbija 10. decembra otvara novo poglavlje sa EU?

Srbija 10. decembra otvara novo poglavlje sa EU?

BRISEL – Srbija će najvjerovatnije do kraja godine otvoriti još jedno poglavlje, procjenjuje se, prema posljednjim informacijama, u Briselu.

Zemlje članice EU trebalo bi do sredine ove sedmice da odluče o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom. Mađuvladina konferencija EU Srbija trebalo bi da se održi 10. decembra, saznaje Tanjug u Briselu.

Države članice na sastancima Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupanja (COELA) 2. i 3. decembra odlucuju o tome da li će i koliko novih pristupnih poglavlja Srbija otvoriti do kraja godine.

„Najvjerovatniji scenario je otvaranje jednog poglavlja na Međuvladinoj konferenciji koja se planira za 10. decembra u Briselu“, ocjenjuju izvori Tanjuga u Savjetu.

Dodaje se da najviše šansi za otvaranje ima poglavlje 4 koji se odnosi na slobodu kretanja kapitala, što je jedna od četiri osnovne slobode na kojima se temelji unutrašnje tržištete EU.

Diplomatski izvori navode da su Njemacka, Holandija i Danska trenutno „najkriticnije“ po pitanju napretka Srbije na EU putu.

„Kritike nekih zemlja članica prvenstveno se odnose na usporen napredak Srbije u oblasti vladavine prava”, ocjenjuju u Briselu.

Finska koja predsjedva Savjetom EU kaže da je „u planu“ da se sa Srbijom do kraja godine održi Međuvladina konferencija, ali da još nema dogovora o novim poglavljima.

Predsjedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je zemlje članice EU da otvore spremna pristupna poglavlja sa Srbijom i nastave sa politikom proširenja.

„U ovom trenutku bitno je poslati pozitivan signal ne samo Srbiji već i cijelom regionu“, navela je Fajon.

Srbija je u ovom trenutku spremna za otvaranje četiri poglavlja.

Pored poglavalja 4 koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala i koje je do sada dobilo najviše pristanka zemalja članica za otvranje, tu su i poglavje 2 o slobodi kretanju radnika, 14 o trasportnoj politici i 21 o transportnim mrežama.

 

Pročitajte više na: Nezavisne Novine

Share This Post

Loading...