Demonstranti na Malti izašli na ulice tražeći ostavku premijera i pravdu za ubijenu novinarku

Kategorija: Klix.ba

Demonstranti su okupili ispred parlamenta i zgrade suda noseći fotografiju Galicije, koja je ubijena 2017. godine u eksploziji bombe podmetnute pod automobil.

Građani su nosili i fotografije bivšeg šefa kabineta premijera Malte Kita Šembrija, koji je ispitan u vezi sa ubistvom, te Melvina Teume, navodnog posrednika u ubistvu novinarke.

Poseban bijes naroda izazvala je jučerašnja odluka suda da za saučesništvo u ubistvu optuži biznismena Jorgena Feneka, koji je odbacio sve optužbe. Još tri muškarca su u pritvoru zbog ubistva novinarke.

Fenek je prošle godine identifikovan kao vlasnik misteriozne kompanije registrovane u Dubaiju „17 black“, a koja se pojavljuje u takozvanim Panamskim dokumentima iz 2016. godine, koje je istraživala Galicija.

Osim toga, Fenek se dovodi u vezu sa vladinim zvaničnicima, navodi BBC.

Prema nekim informacijama kompanija „17 black“ tajno je isplaćivala određene sume kompanijama koje je osnovao Šembri i ministar turizma Konrad Mizi.

Poslanici vladajuće Laburističke stranke dali su Muskatu apsolutnu podršku.

Agencija Reuters javila je ranije da postoje naznake da će Muscat najaviti ostavku, ali da će ostati premijer prelazne vlade do januara 2020. godine.

Ministar ekonomije Malte Kris Kardona vratio se na funkciju nakon što je sam sebe suspendovao 26. novembra nakon saslušanja u policiji.

Grupa za ljudska prava „Republika“, jedan od organizatora protesta, saopštila je da je ovo samo početak i da se premijer mora povući.

Muscat je na vlasti već šest godina nakon što je pobijedio na izborima u dva navrata.

Share This Post

Loading...