Mostar domaćin Prve revije tradicijskog ruha ‘Od mora do Save’

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva revija tradicijskog ruha „Od mora do Save“ koja će, u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) „Sveti Ante“ iz Cima biti održana u subotu, 30. studenoga, u Mostaru, okupit će dvadesetak kulturno- umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, a na njoj će biti predstavljeno više od stotinu narodnih nošnji.

Po riječima potpredsjednika HKUD-a „Sveti Ante“ Cim- Mostar Marinka Jurića, na reviji će nastupiti društva i udruge koje se bave očuvanjem kulturne baštine i tradicije, a predstavit će nošnje krajeva iz kojih dolaze.

“Ovom revijom pokušat ćemo povezati geografska područja s tradicijskim odijevanjem, odnosno, na jednom mjestu ćemo upoznati, pogledati i prisjetiti se jednog skoro zaboravljanog vremena življenja Hrvata i druga dva naroda na prostoru današnje BiH“, kazao je Jurić na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.

Foto: Bljesak.info / Mostar domaćin Prve revije tradicijskog ruha 

Kako je dodao, na reviji će nastupiti predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Orašja, Usore, Tuzle, Vareša, Jajca, zatim Bugojna, Novog Travnika, Uskoplja, Kupresa, Livna, te Tomislavgrada, Rame, Domanovića, Čitluka, Širokog Brijega, Čapljine, Posušja i Gruda.

Također, predstaviti će se i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo (SPKUD) „Gusle“ iz Mostara te mostarsko Kulturno- umjetničko društvo (KUD) „Bijelo Polje“.

Foto: Bljesak.info / Mostar domaćin Prve revije tradicijskog ruha 

Nezaobilazni dio u njihovim godišnjim planovima je, kaže Jurić, i tradicionalni božićni koncert „Gradu s ljubavlju“, koji će HKUD “Sveti Ante“ izvesti 7. prosinca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a koji već 27. godinu zaredom daruje Mostaru.

Uz domaćine, na koncertu će nastupiti i Kulturno-umjetničko društvo „Kupljenovo“ iz Zagreba te Ženska klapa Trebižat.

Foto: Bljesak.info / Mostar domaćin Prve revije tradicijskog ruha 

Navedene manifestacije, poručuje Jurić, organiziraju se kako bi se bogata tradicija i kulturna baština nastavila njegovati i prenositi novim generacijama.

Revija tradicijskog ruha i tradicionalni božićni koncert održat će se pod pokroviteljstvom Udruge Framost – Misije poveznice baštine ljudi i prostora.

Foto: Bljesak.info / Mostar domaćin Prve revije tradicijskog ruha 

Pročitajte više na: Bljesak Mostar

Share This Post

Loading...