New Europe: Meta sankcija zbog oružja nije Srbija već Rusija

New Europe: Meta sankcija zbog oružja nije Srbija već Rusija

BRISEL- Sankcije zbog kupovine ruskog oružja propisane su zakonom i vrlo su ozbiljne, ali su usmjerene na Rusiju, a ne na bilo koju drugu zemlju, pa ni na Srbiju, piše briselski New Europe, časopis koji se distribuira u svim tijelima EU.

Magazin podsjeća da je visoki zvaničnik Stajt departmenta Tomas Zarzecki boravio u Beogradu gdje je sa srpskim zvaničnicima razgovarao o kupovini sofisticiranih protivvazduhoplovnih raketnih sistema od Rusije.

Zarzecki rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta zaduženom za primenu sankcija prema ruskom bezbjednosnom sektoru i onima koji s njim sarađuju.

„Zakon o suprostavljanju američkim protivnicima putem sankcija je vrlo ozbiljan kada su ovakve stvari u pitanju“, kaže visoki zapadni diplomata za New Europe.

„Ovde je riječ o Rusiji, a ne o Srbiji“, rekao je drugi zvaničnik.

Visoki zvaničnik američke administracije ističe za New Europe da su sankcije usmerene na Rusiju, a ne na bilo koga drugog i da im nije im cilj da naruše odbrambene sposobnosti partnera SAD.

„Primjena je propisana zakonom i razgovore vodimo da bismo pomogli zemljama da prepoznaju kojim bi transakcijama rizikovale da im budu uvedene sankcije prije nego što se to desi. Sankcije su ozbiljne i imaju punu podršku Kongresa“, naveo je taj zvaničnik.

Časopis navodi da su srpski zvaničnici potcenili i nedavnu prijetnju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera, koji je rekao da bi Srbija mogla da se suoči sa ciljanim američkim sankcijama ako nastavi da kupuje sofisticirano rusko oružje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Beograd vodi odgovornu politiku nabavke oružja i ne želi da stvori bilo kakve tenzije ni s Vašingtonom ni sa evropskim državama.

„Verujem da ćemo rešiti nesporazume sa našim američkim partnerima kao što smo i do sada to činili“, rekao je Vučić.

New Europe podsjeća da je u centru pažnje kupovina protivvazduhoplovnog sistema „Pancir“, koji je prvi put prikazan tokom zajedničke srpsko-ruske vojne vježbe koja je krajem oktobra održana u Beogradu.

Uz „Pancir“ je neočekivano raspoređen i ruski protivvazduhoplovni raketni sistem dugog dometa S-400, što je bio prvi put da Rusija iznese taj sistem izvan teritorije svojih saveznika, navodi se u tekstu.

Prema posanju magazina, mnogi veruju da je taj potez bio namerna provokacija usmerena ka NATO-u.

„Izgleda da Rusi nisu pitali domaćina, Srbiju. Pre će biti da su im rekli da S-400 dolazi“, rekao je za New Europe diplomata zadužen za bezbjednosna pitanja, govoreći o protivvazduhoplovnom sistemu treće generacije, koji je bio u prvom planu nesporazuma između NATO-a i članice tog saveza, Turske, zbog odluke te zemlje da kupi rusko oružje.

„Pored toga, činjenica da je S-400 raspoređen u Srbiji znači da je zemlja članica NATO-a morala da dopusti tranzit, što je i učinila. To je i ignorisanje Alijanse“, dodao je diplomata u izjavi za magazin.

Srbija planira da kupi i četriri borbena helikoptera MI17, tenkove i transportere od Rusije.

„Rusi daju ponude koje Srbija ne može da odbije“, kaže jedan bezbjednosni stručnjak.

Srbiju optužuju da sedi na dve stolice, nakon što je odbila da uvede sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima i podrške sepratistima na istoku Ukrajine, piše New Europe.

Podsjeća se i da Beograd dobija upozorenja da mora da počne da usklađuje spoljnu politiku sa EU, što je Srbija u više navrata obećala da će učiniti, ali kada postane članica tog bloka.

Nakon više od pet godina, međutim, izgleda kao i da evropske zemlje sankcije protiv Rusije sprovode manje odlučno, dodaje New Europe.

Prema podacima Evrostata, trgovinska razmjena između Rusije i Evrpske unije porasla je od januara do aprila za 2,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 82,6 milijardi evra.

„Oni koji najglasnije pozivaju Beograd da se pridruže sankcijama protiv Rusije, vjerovatno imaju najveći udio u obimu trgovinske razmjene. To je biznis, ništa lično… ili moralno“, kaže diplomata, dodajući da je Turska, ključna članica NATO-a, kupovinom ruskog sistema S-400 drsko ignorisala prijetnje sankcijama i otvorene primjedbe saveznika iz Alijanse, zaključuje briselski magazin.

 

Pročitajte više na: Nezavisne Novine

Share This Post

Loading...