Vučić u Ženevi: Mnoge sam pitao da li ćemo, ako rešimo problem sa Kosovom, postati članica Unije do 2025., ali NEMA ODGOVORA

Aleksandar Vučić, Ženeva, Svetski ekonomski forum, dijalog o Zapadnom BalkanuFoto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Mnoge u Evropskoj uniji (EU) sam pitao da li će Srbija, ako reši problem sa Kosovom, postati članica EU do 2025. godine, ali nisam dobio odgovor, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ovo rekao u Ženevi, gde je učestvovao u strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

– Srbija nije toliko evrooptimistična kao Albanija i Severna Makedonija. Na evropskom smo putu, ali očekujemo drugačiji pristup. Ne molimo nikoga, ali tražimo jasnu budućnost. Moramo da znamo i zato sam mnoge u EU pitao ako rešimo problem sa Kosovom, da li ćemo postati članica Unije do 2025. Nismo dobili jasan odgovor – rekao je Vučić.

On je naveo i da Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti.

– Mi ćemo da nastavimo reforme zbog naših građana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju, želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi ćemo zadržati rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evro zonu smanjili sa 1,3 na 1,1 oddsto – rekao je Vučić.

On je naveo da mora da se donese odluka ko može brzo u članstvo EU, ko ne može, odnosno može li se dobiti pristup strukturnim fondovima ako zatvorimo ili otvorimo poglavlje, ili o pripadnosti jedinstvenom ekonomskom tržištu.

„Za nas je važno da dobijemo prezicne i jasne odgovore kakvu budućnost želi Evropa u regionu. Dobro je da su potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja. Mi ćemo da nastavimo sa reformama zbog naših građana i svega onog što je važno, ali i zbog želje da budemo članica EU. Nisam krio da ćemo nastaviti da sarađujemo i radimo sa svima. Imao sam dobre razgovore sa članovima Svetskog ekonomskog foruma i EBRD. Sve su to važne stvari za nas. Sutra je za Srbiju i njene građane veliki i najlepši dan, dan kada otvaramo auto-put.“ – Predsednik Vučić nakon učešca na skupu Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu, u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

– Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje – dodao je on.

Osim njega, na ovom skupu govorio je albanski premijer Edi Rama, koji je kazao da je i Zapadni Balkan potreban EU, ali i da je Unija potrebna Zapadnom Balkanu.

– Ko to ne razume, ne razume izazove koji dolaze u budućnosti – rekao je Rama.

Vučić početkom sledeće nedelje sa Makronom, otkrio šta će da pita francuskog predsednika

Vučić je nakon skupa, na pitanje da prokomentariše upravo ovu izjavu, rekao da je sinoć razgovarao sa jednim evropskim političarem na tu temu, i da ga takve priče podsećaju na vreme nekadašnjeg Starog Rima.

– Kada mislite da ste na vrhuncu moći, kad uživate u svojim kupatilima, u fontanama… onda ne primećujete koliko su neki drugi gladni, žedni, i koliko žele taj prostor i sve drugo – rekao je Vučić.

Aleksandar VučićFoto: Predsedništvo Srbije / Tanjug
Aleksandar Vučić

Kaže i da ne razume sasvim stav EU da deset zemalja Evrozone navodno izdržava još 17 zemalja koje su danas u EU, pa samim tim to koriste kao argument da im nije potrebno još i četiri, pet ili šest zemlja sa Zapadnog Balkana.

– Taj koji ne vidi da smo mi jednako potrebni EU, koliko oni nama, taj ne razume dobro budućnost evropske politike – poručio je predsednik Srbije.

Na opasku novinara „da oni nama drže predavanja“, Vučić je rekao:

– To što oni nama drže predavanja, može im se. Žive bolje i mnogo su napredniji od nas. Mi smo gubili 30, 40 godina, ne znamo ni na šta smo ih izgubili – naveo je on, istakavši da „nije na nama da Evropi držimo predavanja“, i da je u pitanju njihova odluka.

Zaev

On je rekao i da se nada određenim odgovorima na zagrebačkom samitu EU 2020. godine i da očekuje i neke političke odluke u EU, a ne samo tehnički, birokratski pristup.

Podsetio je da su neke zemlje članice EU u periodu od 2005- 2007. bile siromašnije od nas, a da čak ni danas Srbija ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

– Znamo da je pred nama još posla, od vladavine prava, ekonomskih reformi. Spremni smo da to uradimo. Samo nam recite, nećemo biti razočarani kao naši partneri, da li nas želite ili ne, želimo jasnu situaciju i pobrinućemo se za sebe, za građane, za to smo izabrani – rekao je on.

U Ženevi na današnjem skupu bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je naveo da će njegova zemlja predsedavati EU od 1. januara naredne godine, i da je njen moto „Jaka Evropa u svetu punom izazova“.

– Hrvatska želi da pomogne, i učiniće sve da se proces evrointegracija nastavi – kazao je on.

Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

U dijalogu je učestvovao i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, čija je zemlja dobila možd ai najveći „šamar“ time što se EU nije usaglasila da joj da datum za početak pregovora.

– Danas je za mene sunčan dan jer je Evropa rekla da nema drugog plana, već evropskih integracija celog regiona. Prva polovina sledeće godine je dobra za nas jer Hrvatska predsedava EU, što znači da će region biti u fokusu – naveo je Zaev.

Denis Zvizdić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i predsedavajući Saveta ministara BiH naveo je da EU nema alternativu, da je Uniji potreban Zapadni Balkan i obrnuto jer su „evrointegracije najbolji alat za prosperitet i razvoj, ne samo BiH već celog regiona“.

Šta MALI ŠENGEN znači za Srbiju?

TRI ZADATKA „Mali šengen“ dogovoren u Novom Sadu, a evo kada će biti otvorene granice između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Vlahović: „Mali Šengen“ dobra proba za EU tržište

Na skupu je govorio i sprecijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer, koji je kazao da je odluka da Severna Makedonija i Albanija ne dobiju datum za početak pregovora razočaravajuća, ali i da se nada da ona nije konačna i da će se stvari promeniti.

Takođe, naveo je i da se region Zapadnog Balkana sam pridiže, pohvalivši inicijativu „mali Šengen“.

– To je način kako lideri regiona brinu o svojoj sudbini, preuzimalju kontrolu nad budućnošću svojih zemalja. SAD misle da je ta inicijativa obećavajuća i ima našu podršku – naveo je Palmer.

Bez investicija Zapadni Balkan bi bio ranjiviji

Predsednik i član Upravnog odbora WEF Berge Brende rekao je da bi region Zapadnog Balkana bez investicija i ekonomskog razvoja bio znatno ranjiviji.

– Ono što smo danas saznali jeste da kada se radi o ekonomskom rastu i investicijama stvari ne izgledaju tako loše na Zapadnom Balkanu – rekao je on, i dodao da lideri u regionu čine određene korake a sve sa ciljem jače integracije u regionu.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...