„Misija Koridor 10 je ZAVRŠENA“ Mihajlović pred sutrašnje otvaranje nove deonice autoputa od Niša do Bugarske

Koridor 10, istočni krakFoto: Milan Ilic / RAS Srbija

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obišla je danas deonicu istočnog kraka Koridora 10, uverila se da je sve spremno za sutrašnje svečano otvaranje i poručila: „Misija Koridor 10 je završena“.

– Mihajlović je, uoči otvaranja kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov, obavila završnu kontrolu, obilazeći galeriju i tunel Bancarevo, gde je razgovarala sa izvođačima radova i predstavnicima Koridora Srbije.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

– Sve je spremno za otvaranje Istočnog kraka Koridora 10 za saobraćaj i od Beograda do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada stizaće se za nešto manje od tri sata – rekla je Mihajlović.

Istočni krak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada je ukupne dužine 86,9 kilometra.

Deonice na istočnom kraku Koridora10 koje se puštaju u saobraćaj 9. novembra su deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km: Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Puštanjem u saobraćaj istočnog kraka Koridora 10 biće završena izgradnja kompletnog drumskog Koridora 10 kroz Srbiju.

Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je: 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon – ukupne dužine 2,6 km), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i oko 780.000 tona asfalta.

Zatim tunel Bancarevo, koji se takođe pušta u saobraćaj, opremljen je najsavremenijim sistemima koji omogućavaju bezbedan saobraćaj, a svim tim sistemima upravljaju obučeni timovi iz jedinstvenog Tehničko-operativnog centra, koji se nalazi kod tunela Bancarerevo i iz kojeg se prati saobraćaj na još dva tunela na istočnom kraku – Sopot i Sarlah.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka Koridora 10 procenjuje se na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove kao posledica izmene projekata.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

Pročitajte još:

NOVE CENE PUTARINA Otvara se istočni krak Koridora 10, a ovo je DETALJNA RAČUNICA ZA VOZAČE

Monolitne ploče debele 1,3 metra, PAMETNI TUNEL I 87 MOSTOVA: Provozali smo se novom deonicom Koridora 10, ovako ćete od subote od NIŠA DO BUGARSKE

87 MOSTOVA, 5 TUNELA i 5 PETLJI Od Niša do Bugarske od subote NOVIM AUTOPUTEM (VIDEO)

Ovaj autoput povezaće dva okruga, Nišavski i Pirotski, sa oko 450.000 ljudi, velike privredne centre u ovom delu Srbije, Niš i Pirot, obezbediti lakšu vezu istočne Srbije sa najbližim aerodromom “Konstantin Veliki” u Nišu, kao i bolju vezu sa turističkim destinacijama u ovom delu Srbije, kao što je Stara planina.

Autoput je, pored povezivanja Srbije sa zemljama EU, važan i zbog veće bezbednosti u odnosu na magistralne puteve, kao i zbog očuvanja nacionalnog parka Sićevačka klisura.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...