Austrijske vlasti proveravaju državljanstvo nobelovca Handkea

Peter HandkeFoto: Promo

Austrijske vlasti pokrenule su postupak provere da li je ovogodišnji nobelovac za književnost Peter Handke izgubio austrijsko državljanstvo pošto je 1999. prihvatio pasoš SR Jugoslavije.

Predsednik austrijske pokrajine Koruška Peter Kajzer, potvrđeno je agenciji APA, naložio je pokrajinskoj direkciji da pod hitno proveri činjenično stanje.

Koruška je pokrajina u kojoj je Handke bio prijavljen pred preseljenje u Francusku, pa je ona nadležna za pitanje državljanstva.

HANDKE JUGOSLOVEN? Mediji objavili da nobelovac ima pasoš SRJ, austrijska policija ISTRAŽUJE SLUČAJ

OTKLONJENA DILEMA Handke: Nemam jugoslovensko državljanstvo, dobio sam pasoš da bih putovao

Takođe, i Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je, odmah po pojavljivanju vesti, da će analizirati da li je Peter Handke preuzimanjem pasoša SRJ izgubio austrijsko državljanstvo.

Austrijski zakon predviđa dvojno državljanstvo samo u izuzetnim slučajevima. Handke je za dvojno državljanstvo morao dobiti odobrenje austrijskih vlasti, nakon što bi, pre preuzimanja pasoša SRJ, podneo pisani zahtev u Koruškoj.

Književnik taj zahtev, kako ističu u referatu za državljanstvo koruške vlade, nije nikada podneo.

Austrijski mediji, zbog novonastale situacije, spekulišu koja će se država, kada Handke bude preuzeo Nobelovu nagradu, radovati novom nobelovcu – Austrija ili Srbija.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post

Loading...