Hrvatska granična policija u gepeku pronašla bh. narkobosa koji je bio u bjekstvu

Kategorija: Klix.ba

Kako piše Jutarnji list, automobilom je upravljao bh. državljanin K. S., a kada su službenici otvorili gepek zatekli su šefa narkomafije iz BiH Edina Kametovića zvanog Dlaka koji se krio iza nekoliko kofera. Graničnim policajcima se nasmijao.

Za Kametovićem je raspisan evropski nalog jer je optužen da je bio jedan od šefova zločinačke organizacije koja je u Italiji prodavala heorin, kokain, marihunau, amfetamine…

Kametović je početkom prošle godine osumnjičen kao dio grupe koju su u saradnji s hrvatskim MUP-om razbile talijanska i slovenska policija, a pod istragom su se ukupno našle 23 osobe, od kojih su većina državljani Italije i BiH, ali i dvojica državljana RH – Dragan Hilak iz Osijeka te Alen Novaković iz Solina.

Obojica Hrvata te Kametović i još četvorica državljana BiH u trenutku hapšenja bili su nedostupni talijanskom pravosuđu te su za njima izdani nalozi za hapšenje. Iz rešetaka su završili Zahid i Anis Šerifović iz Brčkoga, Makedonci, jedan Marokanac i 15-ak Talijana. Prema optužbama, oni su u Italiju iz BiH uvezli drogu u vrijednosti oko 600.000 eura i tamo je preprodali.

U aprilu ove godine izrečene su i presude, od čega je niz optuženih osuđen u odsutnosti, a među njima i Kametović. Dobio je sedam godina zatvora, a više od njega su dobili Anis Šerifović koji je osuđen na 13 godina i četiri mjeseca zatvora te njegov brat Zahid Šerifović koji je osuđen na 12 godina zatvora. Osječanin Dragan Hilak osuđen je na četiri godine zatvora, dok je u odnosu na Novakovića postupak privremeno prekinut jer je u bijegu.

Nakon hapšenja na Bregani, Kametović je odveden na Županijski sud u Velikoj Gorici, gdje mu je određen pritvor radi predaje Italiji. Kametović se na sudu u V. Gorici u prisutnosti svog advokata Gordana Pregleja protivio izručenju Italiji. Umjesto toga traži da ga se izruči u BiH, jer je i njegova domicilna zemlja za njim raspisala potjernicu radi izdržavanja kazne od godinu i devet mjeseci zatvora.

Share This Post

Loading...