Incko u Savjetu bezbjednosti UN-a: Građani nezadovoljni radom pravosuđa

Incko u Savjetu bezbjednosti UN-a: Građani nezadovoljni radom pravosuđa

NJUJORK – Dejtonski sporazum nije ispunio očekivanja građana u smislu donošenja građanima više vladavine prava, medijskih i drugih sloboda, prestanka govora o separatizmu i veličanja ratnih zločina, rekao je Valentin Incko, visoki predstavnik tokom obraćanja Savjetu bezbjednosti UN-a povodom šestomjesečnog izvještaja o stanju u BiH.

On je, ipak, naveo da dejtonska struktura treba biti sačuvana, te je pozvao međunarodnu zajednicu da obezbijedi alate kako bi se taj proces mogao sprovesti. Posebno je govorio o negiranju Srebrenice i drugih zločina, pozvao je parlament BiH da usvoji zakone o negiranju genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca, te je najavio da će se u tom smislu u narednom periodu više angažovati.

Rekao je da su građani nezadovoljni vladavinom prava i neefikasnim pravosuđem, podsjećajući da još nema napretka u rješavanju predmeta Dragičević. Naglasio je da je dvije trećine građana nezadovoljno, te da je to jedan od glavnih razloga što mnogo ljudi, posebno mladih, napušta zemlju.

Izrazio je razočarenje što idalje nije formirana vlast na nivou BiH, FBiH i nefuncionisanjem bh. parlamenta, naglašavajući da je Vlada RS i Narodna skupštnina formirana na vrijeme.

Osudio je govor separatizma za koji je rekao da dolazi iz RS, kao i deklaraciju SDA o uvođenju republike BiH ocjenivši ovaj potez kontraproduktivnim. Takođe je kritikovao namjeru HDZ BiH da Izborni zakon izmijeni na način da, kako je rekao, izazove još veću etničku segregaciju, umjesto da odluka Sejdić i Finci bude implementirana. Rekao je da je skandal što njegov prijatelj bivši ambasador Sven Alkalaj ne može da se kandiduje kao član Predsjedništva BiH jer pripada manjini, iako je državljanin BiH.

Nakon Incka dozvoljeno je obraćanje Selme Korjenić iz organizacije Trial koja se bavi posljedicama rata i nerješenim ratnim zločinima. Osudila je, kako je rekla, veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida i nacionalističke retorke koja sprečava pomirenje, te je pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne da se spriječe ovi trendovi.

Predstavnik Njemačke je rekao da je šokiran negiranjem genocida i zločina u BiH, te je od Incka zatražio da se angažuje da se to stanje popravi, dok je predstavnik Kine pozvao sve predstavnike BiH da što prije uspostave vlast. Incka je pozvao da djeluje u sklopu mandata i pomogne lokalnim predstavnicima da sprovedu reforme i postignu harmoniju i ekonomski napredak u zajedničkom interesu. 

Francuska predstavnica je rekla da njena zemlja podržava integraciju BiH i zapadnog Balkana u EU i pozvala na sprovođenje reformi u oblasti prava i ekonomije.

Predstavnica SAD je pružila podršku Incku i njegovoj Kancelariji, te je istakla da SAD podržavaju dejtonski okvir. Dodala je da će SAD tražiti da odgovaraju svi koji veličaju ratne zločince, a ovu pojavu je nazvala uznemirujućom. Osudila je nacionalističku retoriku i političare koji je koriste u svrhu lične koristi  i podržala evroatlanske integracije BiH.

Predstavnik Rusije je pozvao na zatvaranje OHR-a, a Incka je optužio da lobira za evropske i evroatlanske integracije BiH, podsjećajući da u BiH ne postoji konsenzus za put u NATO. Naglasio je da je Vlada RS podnijela svoj izvještaj u kojem je govorila o drugim zločinima, posebno u i oko Srebrenice, te je dodao da se i te činjenice moraju uzeti u obzir. 

Optužio je Incka da Srbe i Hrvate proziva za antidejtonske aktivnosti, a da su Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, javno iskazali privrženost miru i dejtonskim principima.

 

Pročitajte više na: Nezavisne Novine

Share This Post

Loading...