Predoziran dečak nađen na ulici u Nišu imao je sreće, ali mnogi nisu: Oni su zbog JEDNE TABLETE DOŽIVELI JEZIVU SMRT, roditelji oprez!

Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija

Tinejdžer nestalog karaktera, željan dokazivanja pred društvom vrlo često će poseguti za drogom najrazličitijih vrsta, neretko će je pomešati sa alkoholom i tada kreće agonija – dok mu se telo grči, on se u nesvesti bori za sopstveni život, ne verujuću da samo jedna tableta može da ga odvede u smrt.

Nekad tinejdžeri imaju sreće, kao poslednji slučaj dečaka u Nišu, a sve smo suočeniji sa primerima kada se ta borba sa jednom tabletom završila smrtnim ishodom.

Podaci o dostupnosti droga na našem tržištu, ali i o granici kada mladi počinju sa konzumiranjem poražavajući su.

Najnoviji slučaj još uvek potresa javnost. Dečak iz Niša star 14 godina koji je 5. oktobra pronađen na ulici bez svesti, kritične noći konzumirao je marihuanu i tablete koje je sa društvom kupio od dilera i to za 200 dinara.

– Dečak je te noći bio napolju sa trojicom drugova starih 13, 15 i 16 godina. Prema dosadašnjim saznanjima, oni su od nepoznatog muškarca kupili marihuanu i tablete koje su konzumirali u toku večeri. O kojim se tabletama radi i kog su sastava za sada nije poznato, da li su neki lekovi ili sintetička droga znaće se posle toksikološke analize – rekao je izvor „Blica“.

Pročitajte još:

DEČAK PRONAĐEN NA ULICI NE SEĆA SE NIČEGA Ne zna ni koliko je tableta popio niti gde je bio cele noći, POLICIJA OTKRILA DILERA

NAŠLI GA BEZ SVESTI BLIZU ŠKOLE Dečak iz Niša se PREDOZIRAO TABLETAMA koje je dobio od druga za 200 dinara

OTAC MISLIO DA MU SIN SPAVA Ekstazi je za samo nekoliko meseci odneo pet mladih života, a svaka od njihovih priča TRAGIČNA JE NA SVOJ NAČIN

Ovo je drugi slučaj predoziranja maloletnika na jugu Srbije u proteklih dvadesetak dana. Kako je „Blic“ pisao, pre samo dve nedelje devojčica E. S. (16) iz okoline Surdulice jedva je ostala živa posle predoziranja narkoticima i alkoholom u noći između 11. i 12. septembra.

Granica niža, droge opasnije

Psihijatar Vladan Radivojević, iz Centra za mentalno zdravlje Kliničkog centra u Nišu, objasnio je za „Blic“ da je veliki problem taj što je droga na ulicama dosupna, te sa decom treba još na početku osnovne škole krenuti u otvoreni razgovor na ovu temu, ali i pratiti ima li kakvih izmena u ponašanju.

Najteži slučajevi trovanja nastupali su od sintetičkih droga i alkohola, i to sve češće u kombinaciji sa lekovima.

Osim što se spustila granica sa koliko godina madi počinju sa konzumiranjem narkotika, snizila se i cena drogama. Kako stučnjaci objašnjavaju, to je naročito pogubno, jer je onda sadržaj droge problematičniji, dolazi do mešanja nekvalitenog i nepoznatog sadržaja koji može biti naročito opasan.

Nema lakih i teških droga!

U želji za dominacijom i pokazivanjem u društvu adolescenti pristaju na sve, pa i na konzumaciju nepoznatih i opasnih supstanci. Kada je korišćenje droga u pitanju, stručnjaci kažu da se one ne mogu svrstavati na „lake“ i „teške”, jer posledice predoziranja mogu imati fatalan ishod. 

Psihijatri objašnjavaju da tinejdžeri prate trendove i mogu imati pogrešne uzore, a iz ličnog nezadovoljstva i radoznalosti mogu popustiti pred „lošim“ trendovima. Roditelji, ali i nastavnici i profesori u školi imaju glavnu ulogu u praćenju ponašanja deteta, zato je važno na vreme uočiti promene kod dece.

Česta i duga odsustva od kuće, izmena u ponašanju, agresija, nezainteresovanost za uobičajene stvari, zakrvavljene beonjače, druženje sa starijom decom, signali koji ukazuju na mogućnost da tinejdžer koristi narkotike.

Crni niz

Smrt maloletne Sofije S. iz Aranđelovca, ponovo je pokrenula krajem prošle godine pitanje opasnosti i dostupnosti ove stimulativne droge. Nesrećna devojčica (15) je u petak dok je bila na kućnoj žurki sa prijateljima uzela tabletu ekstazija koju joj je ponudio njen sugrađanin, lokalni diler N. B. (21)

Sofija S.Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva
Sofija S.

Međutim, devojčici je vrlo brzo pozlilo, prebledela je, te su drugari odlučili da je odvezu kući. Kako se njeno stanje pogoršavalo, roditelji su je odveli u Opštu bolnicu u Aranđelovcu, odakle su je lekari zbog lošeg stanja prebacili na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

Uprkos naporima lekara koji su se četiri dana borili za njen život, tinejdžerka je preminula usled moždanog udara.

Stravična smrt osamnaestogodišnjeg mladića na klupi kod splavova

Tragični niz smrti tinejdžera, može se reći, počeo je 17. juna prošle godine, kada je od ekstazija preminuo Jovan Paunović (18), momak iz Beograda.

Njega su na pločniku ispred beogradskog splava „Kolos“ na 25. maju pronašli prolaznici dok se u polusvesnom stanju grčio zbog napada koji je dobio usled uzimanja prekomerne doze na žurki koja se održavala na tom splavu.

Jovan PaunovićFoto: Privatna arhiva
Jovan Paunović

Prolaznici su nekoliko puta pozvali Hitnu pomoć koja je posle 40 minuta mladića prevezla na Vojnomedicinsku akademiju. Kako su tada ispričali Jovanovi članovi porodice, momak je imao temperaturu veću od 40, a napori lekara da ga spasu su bili toliki da su „grebali led sa zidova zamrzivača“ kako bi ga rashladili.

Jovan je te kobne večeri izašao sa drugarom iz detinjstva na žurku, na kojoj je kupio tabletu ekstazija po ceni od 500 dinara. Kako su svedoci kasnije ispričali, droga se nudila naširoko čitavu noć, a bila je i „neuobičajeno jeftina“.

Mirjana umrla samo dve nedelje kasnije

Među prolaznicima koji su pružali pomoć Jovanu i sa njim čekali lekare iz Hitne, bila je i Mirjana Milić (21), devojka koja je takođe bila na žurki.

Međutim, ona je posle nešto više od dve nedelje pronađena mrtva u iznajmljenom stanu na Dorćolu. Te večeri Mirjana je sa svojim dečkom boravila u stanu koji se iznajmljuje na kratak vremenski period. Videvši da devojci nije dobro, momak je pozvao Hitnu pomoć, ali je za Mirjanu već tada bilo kasno.

Mirjana MilićFoto: Facebook
Mirjana Milić

Prema informacijama koje je Mirjana delila na društvenim mrežama, od nedavno je bila uživalac ove droge. Jovanova smrt ju je jako pogodila iako se pre toga nisu poznavali, a samo 17 dana kasnije i sama je preminula od konzumiranja iste.

Učenica umrla, brat dilovao, diler krio 600 tableta

Gotovo istovremeno, javnost je ostala u šoku kada je obelodanjena vest da je maloletna Marija Marković (17) iz Kragujevca, učenica Politehničke škole, preminula samo nekoliko minuta nakon što je progutala tabletu ekstazija.

I ona je boravila sama u stanu sa Nemanjom Kilibardom, dilerom koji je pre nego što je pozvao Hitnu pomoć pokušao da sakrije 600 tableta ove droge zakopavajući ih u obližnju šumu.

Marija MarkovićFoto: Privatna arhiva
Marija Marković

Policija je u stanu i okolini, pored 600 tableta ekstazija, pronašla i 300 grama marihuane i 80 grama spida!

Ono što je nakon smrti tinejdžerke izazvalo još veće zaprepašćenje je da se i njen rođeni brat, Stefan Marković (20), nalazi na poternici zbog sumnje da se bavi trgovinom narkoticima. Nemanja Kilibarda i Stefan Marković su bili dobri drugovi, pa postoji sumnja da se Marija predozirala drogom koju je prodavao njen rođeni brat!

Otac pomislio da mu sin spava, lekari konstatovali smrt

U julu ove godine obelodanjena je i smrt još jednog tinejdžera, i to u Bačkoj Palanci. Beživotno telo Nemanje Šafarika (18) u stanu u Gundulićevoj ulici pronašao je njegov otac.

Kako su mediji pisali, otac je u prvi mah pomislio da dečko spava, ali kada se nije odazivao na njegove povike, posumnjao je da nešto nije u redu. Uvidevši da se Nemanja ne budi, nesrećni otac je pozvao Hitnu pomoć, ali su lekari po dolasku samo mogli da konstatuju smrt.

Nemanja ŠafarikFoto: Facebook / Facebook
Nemanja Šafarik

Policija iz Bačke Palanke je izvršila uviđaj, a po nalogu tužioca, telo je preneto na Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu, gde je urađena obdukcija i utvrđeno da je smrt nastupila usled prekomerene doze ekstazija.

Lako dostupna i prilično jeftina tableta smrti koja se naširoko prodaje kako na žurkama tako i van njih, kosi živote mladih ljudi. Ostaje da vidimo da li će i stradanje maloletne Sofije S. biti ta koja će probuditi svest kod mladih i koja će ih motivisati na pronađu neki drugi, legalni i manje opasni vid zabave.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post