Otvoreno pismo lokalnim vlastima Zavidovići: Okrutnost prema psima ne rješava problem

U svjetlu izvještaja o još jednom brutalnom trovanju napuštenih pasa, ovaj put u Zavidovićima Fondacija Dogs Trust želi naglasiti da je bilo kakav nehuman odnos prema psima, a posebno ovakva stravična okrutnost kroz izazivanje njihove patnje, ne samo za svaku etičku osudu, već i legitimno predstavlja krivično djelo, te je dodatni rizik za samu zajednicu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Brojni stručnjaci potvrdili su da su osobe koje su spremne zlostavljati životinje te “preuzimati stvari u svoje ruke” opasne ne samo za životinje, nego i za ljude, te je stoga neophodno da zakon takve pojedince ili grupe identificira i sankcionira, kao i da se uspostave mjere koje će spriječiti ovakva kriminalna djela u budućnosti“, stoji u priopćenju ove organizacije iz koje pozivaju odgovorne vlasti u Zavidovićima da pothitno reagiraju, ispitaju čitav slučaj, identificiraju počinitelje i provedu zakonom propisane sankcije, te da o tome obavijeste javnost.

“Ujedno, pozivamo sve građane koje vjeruju u humanost i odgovornost da od svojih lokalnih vlasti zahtijevaju da počnu dosljedno provoditi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji sadrži mjere koje uvezane u Sistem za upravljanje populacijom pasa mogu efikasno, trajno i humano riješiti problem i dovesti nas do zajedničkog cilja – da psi žive uz adekvatnu i odgovornu brigu ljudi, a ne napušteni na ulici.

Ako odgovorne vlasti u ovom procesu iskoriste vrijedne programe Fondacije Dogs Trust, uspostavljanje i provođenje Sistema će za proračun biti i mnogo troškovno efikasnije.

Psima nije mjesto na ulici, ali su oni tu zbog neodgovornosti ljudi. Neodgovorno vlasništvo pasa, uključujući neadekvatnu brigu i napuštanje pasa, i drugi oblici neodgovornosti prema psima, kao što je neregistrirani uzgoj, nepotrebno uništavanje i zlostavljanje pasa, korijen su problema. Problem može biti trajno riješen samo djelovanjem na njegov uzrok, dok će svaki oblik neodgovornosti i kršenja zakonskih mjera problem samo produbiti i spriječiti jedino efikasno rješenje“, istaknuto je u priopćenju.

Pročitajte više na: Bljesak Mostar

Share This Post