Invazija u Siriji: Erdogan potvrdio da je turska vojska započela ofanzivu protiv Kurda

Kategorija: Klix.ba

Operacija je, prema riječima turskog predsjednika, usmjerena protiv takozvane Islamske države (IDIL) i kurdske jedinice za zaštitu naroda (YPG).

Do sada je zabilježeno nekoliko velikih eksplozija u sirijskom gradu Ras al-Ayn, na granici s turskim gradom Ceylanpinar.

Pentagon je ranije saopćio da još pokušava odgovoriti Tursku od invazije na sjeveroistočni dio Sirije. S druge strane, SAD je povukao svoje snage iz spornog područja što implicira da je došlo do prešutnog odobrenja.

Sjedinjene Američke Države zvanično ne odobravaju vojnu operaciju Turske u Siriji i neće je podržati, naveo je u saopćenju glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

Hoffman je istakao da su američki ministar odbrane Mark Esper i general Mark Milley, načelnik Združenog štaba vojske SAD-a, poručili turskim kolegama da jednostrana vojna akcija u kurdskoj oblasti Sirije „stvara rizik“ za Tursku, prenosi AP.

Američki predsjednik Donald Trump je upozorio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će biti u „velikoj nevolji“ ako bude povrijeđen neki američki vojnik u dijelovima Sirije na koje Turska planira napad.

Ali paralelno s tim, Trump je naredio povlačenje američkih snaga s područja u kojima Turska vrši akciju. To se smatra prešutnim zelenim svjetlom iako Washington naglas kritikuje akciju Ankare.

Dan kasnije Trump je objavio da će se s Erdoganom sastati 13. novembra u Bijeloj kući.

Američki predsjednik branio je odluku svoje administracije da povuče vojnike iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) bio „previše skup“.

Share This Post