Džaferović: Otvorena pitanja rješavati dijalogom i saradnjom

Džaferović: Otvorena pitanja rješavati dijalogom i saradnjom

BEOGRAD – Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH i da bi ih trebalo početi rješavati, zbog čega je potrebno voditi dijalog i intenzivirati saradnju između institucija dvije zemlje.

Na konferenciji za novinare u Beogradu nakon trilateralnog sastanaka Srbije, Turske i BiH u Beogradu, Džaferović je rekao da se samo tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi.

„Ono što je zajedničko za zemlje koje učestvuju u ovoj trilaterali je pitanje auto-puta Sarajevo-Beograd, čiji ćemo početak izgradnje danas ozvaničiti ovdje u Srbiji. To je veoma važan projekat koji definitivno utiče na mir i stabilnost u cijelom regionu“, istakao je Džaferović.

On je rekao da je Srbija završila svoje obaveze, kao i odnose sa Turskom i da danas počinje dio izgradnje auto-puta kroz Srbiju.

„Mi u BiH smo preuzeli obavezu da ono što se tiče institucija BiH što je moguće prije definišemo i nakon toga zaključimo odgovarajuće ugovore i sa Turskom i Srbijom, kako bi taj projekat što prije bio realizovan. To je ono što je za mene danas najvažnije na sastanku trilaterale u Beogradu“, istakao je Džaferović.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na organizaciji ovog sastanka i predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu što učestvuje u ovim trilateralnim aktivnostima.

Džaferović je dodao da je Turska stabilizirajući faktor u regionu i da ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, pa tako i sa BiH i Srbijom, te može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na zapadnom Balkanu.

 

Pročitajte više na: Nezavisne Novine

Share This Post