DRUGI DAN POSETE Vučić i Erdogan domaćini na Trilateralnom samitu, danas svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo

erdogan KZS 05 foto Tanjug Predsednistvo SrbijeFoto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Drugog dana posete, predsednici Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član, Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džafervić.

Jedan od najavažnijih momenata posete Erdogana svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, danas popodne.

U razgovoru za Tanjug, uoči dolaska turskog predsednika, ambasador te zemlje u Srbiji Tandžu Bilgič istakao je da Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija.

On je ocenio da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podsetio da su još pre osam godina turske investicije u Srbriju iznosile svega miliona evra, a danas su dostigle 200 miliona evra.

Bilgič je naveo i da je neophodno da se dve zemlje fokusiraju na dalje projekte.

– Ove godine obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopštimo da smo u poslednje dve godine obavili dobar posao i uveren sam da ćemo nastaviti uspešnu saradnju sa Srbijom – rekao je Biglič.

Erdogan, je poslednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio oktobra 2017, a međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.

Erdogan je uoči dolaska u Beograd, tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, na marginama GS UN u Njujorku, ocenio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji.

Erdogan, Vučić, Markice, Razmena, Srbija, PosetaFoto: Tanjug / youtube
Erdogan, Vučić, Markice, Razmena, Srbija, Poseta

Sa Erdoganom u Beograd došlo je više od sto turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije. Reč je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblast saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će obezbediti nova radna mesta.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin.

Najavljeno je i da će tokom posete Erdogana, biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra (1,084 milijardi evra).

KAMEN TEMELJAC, FABRIKE, SPORAZUMI Erdogan danas stiže u Srbiju, a ovako će izgledati njegova poseta

VUČIĆ I ERDOGAN Da se Beograd i Priština dogovore, da Balkanom vladaju mir i trgovina

Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Podaci kažu da u Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

Predsednik Turske je juče nešto pre 12 sati sleteo u Beogradu. Njemu je bio priređen svečani doček ispred Palate Srbija. Nakon toga, on je sa srpskim kolegom obišao izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“, a u 13 su razgovarali u četiri oka. Svog turskog kolegu dočekao je srpski predsednik Aleksandar Vučić. Erdogan je iz aviona izašao sa suprugom.

Erdogan se zahvalio na dobrodošlici, uz opasku da se danas obeležava važan datum, 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske. Kazao je i da se nada da bi trgovinska razmena mogla da premaši 1,5 milijardi evra.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post