Bregu o Zapadnom Balkanu: Kad god ima političke volje, stvari idu naprijed

Kategorija: Klix.ba

„U sklopu digitalne komponente Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu naprimjer, imali smo veoma dobru i uspješnu saradnju koja je rezultirala regionalnim sporazumom o snižavanju cijena rominga, što je potvrdilo da kad god postoji politička volja, stvari u regionu idu naprijed, za razliku od sporazuma o mobilnosti doktora medicine, stomatologa, građevinskih inženjera i arhitekata u regionu do kojeg nije došlo zbog izostanka dijaloga oko trgovine između Beograda i Prištine. Postavlja se, dakle, pitanje da li je regionalna saradnja uopšte moguća ako u regionu postoje bilateralni sporovi“, istakla je dalje.

Za region je kazala da je istovremeno i ujedinjen i podijeljen, kao i da se kreće različitim putevima.

„Važan datum koji će diktirati šta će se dalje događati je ishod odluke Evropskog vijeća o započinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. I dalje nastojimo uvjeriti zemlje članice Evropske unije da smanjivanje evropske perspektive u regionu neće pomoći Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan će ostati po strani, a kad god je Evropska unija Zapadni Balkan ostavljala po strani, u regionu su se uvijek pojavljivali problemi“, zaključila je Bregu.

Na panelu su učestvovali i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, zamjenik ministra vanjskih poslova Turske i direktor za poslove sa EU Faruk Kaymakci, politolog i poslovni konsultant Cornelius Granig iz Austrije, bivši ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednika Crne Gore Milan Roćen, osnivač i predsjedavajući Instituta regija Evrope (IRE) Franz Schausberger, glavni pregovarač za mir i bivša potpredsjednica vlade Kosova Edita Tahiri i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ivan Bošnjak, dok je moderator bio Christian Wehrschütz dopisnik ORF-a za Balkan i Ukrajinu. Na kraju panela izlaganje je imao odlazeći komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, saopćio je RCC.

Share This Post