Ko je Albin Kurti i šta donosi njegovo imenovanje za premijera Kosova u odnosima sa BiH

Kategorija: Klix.ba

Socijaldemokratski lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, mogući premijer Kosova sa dvojnim državljanstvom, dolazio je prošle godine u posjetu Sarajevu zahvaljujući isključivo državljanstvu i dokumentima Republike Albanije, budući da mu je kao stanovniku Kosova ograničena sloboda kretanja u Bosnu i Hercegovinu.

Najave bivšeg opozicionara i budućeg premijera

Kurti je u tadašnjem intervjuu za Klix.ba kazao kako su Bošnjaci kolateralna šteta u odnosima Kosova i Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da bosanski Hrvati i Srbi uglavnom imaju dvojno državljanstvo i mogu slobodno putovati na Kosovo. Naveo je kako je potrebno graditi što više mostova između Kosova i BiH.

„Problem nepriznavanja naše neovisnosti je i problem Bosne i Hercegovine. Nama je žao što Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo, ali također mislim da sloboda kretanja ne bi trebalo da se krši time što ćemo uspostaviti jedan formalni i štetni
reciprocitet s Bosnom i Hercegovinom“, kazao je tada Kurti za Klix.ba.

Naveo je kako je apsurdna prepreka koju je Kosovo postavilo Bosni i Hercegovini i da nisu u mogućnosti da to mijenjaju dok god ne dođu na vlast.

Upravo je Albin Kurti pobjednik izbora, koji je sebe i svoj pokret Samoopredjeljenje već proglasio pobjednicima, ali nije niti jedan posto pred Isom Mustafom, liderom Demokratske lige Kosova (LDK). Kurti ima 26, a Mustafa nešto više od 25 posto glasova.

Politički analitičari smatraju da će, sada kada je pokret Samoopredjeljenje osvojio vlast, stvari polako početi da se pomjeraju s mrtve tačke, ali da to s obzirom na brojne prioritetnije probleme na Kosovu neće ići tako brzo. No, smatraju da će se nešto brže rješavati problemi sa taksama nametnutim Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Kurti najavio je u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“ vođenom pred jučerašnje izbore, da će ukinuti takse Srbiji, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje.

„Mi ćemo takse zamijeniti principom reciprociteta. Beograd, naprimjer, mora prihvatiti naše tablice i dokumente, na kojima stoji Republika Kosovo“, istakao je Kurti.

Upitan zašto bi Priština trebala potpisati sporazum sa Beogradom, Kurti je odgovorio da su dobrosusjedski odnosi važni i da bez međusobnog priznanja nema članstva u EU-u.

„Ja želim u svakom slučaju da svih šest zemalja Zapadnog Balkana u jednoj deceniji, zajedno uđe u EU“, rekao je Kurti.

Politički „background“ Albina Kurtija

Albin Kurti (44) potiče iz albanske porodice iz Vladimira u Ulcinju, Crna Gora, a njegov otac preselio se u Prištinu u potrazi za poslom prije nego što se Albin tamo rodio. U kosovskom političkom životu aktivan je još od studentskih dana.

Srbijanski mediji mu odaju priznanje kako mu se ne može pripisati učešće u ratu na Kosovu tokom devedesetih godina prošlog vijeka, niti povezanost sa OVK, što je slučaj sa aktuelnim kosovskim liderima.

Kurti nema ratnu prošlost, ali mu hapšenja zbog terorizma pa i boravak u zatvorima ne manjka. Upravo je on bio jedan od onih koji su svojevremeno bili protivnici režima Slobodana Miloševića.

Krajem devedesetih bio je i portparol albanskih studenata i jedan od organizatora studentskih protesta baš protiv Miloševića, što ga je koštalo tri godine života koje je proveo u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu. Osuđen je za terorizam.

Share This Post