Počeli besplatni pregledi za građane u Banjaluci

Počeli besplatni pregledi za građane u Banjaluci

BANJALUKA – Besplatni preventivni pregledi za građane Banjaluke pod nazivom „Za tvoje dobro“ počeli su danas u ambulanti porodične medicine u naselju Motike.

U Motikama će pregledi trajati i sutra, a u toku ovog mjeseca biće obavljeni i u mjesnim zajednicama Česma (12. i 13. oktobar), Šargovac (od 19. do 22. oktobra), Agino selo (26. oktobar) i Bočac (27. i 28. oktobar), a raspored po ostalim mjesnim zajednicama biće naknadno objavljen. Pregledi će obuhvatiti stanovništvo od 18 do 70 godina starosti u svakoj od 57 mjesnih zajednica na području Banjaluke..

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je prisustvovao početku pregleda u Motikama rekao je da je ovo najveća akcija koja je pokrenuta na području grada, jer se tiče svih stanovnika.

„Ovim preventivnim pregledima želimo na vrijeme da otkrijemo rizike i bolesti na neka od tipičnih oboljenja koja su trenutno najraširenija a to su kardiovaskularna i pojednina maligna oboljenja“, kazao je Radojičić.

Naglasio je da je cilj da do kraja godine, pregledi budu obavljeni na šest lokacija, sa obuhvatom ukupno hiljadu stanovnika, a da će akcija biti nastavljena i iduće godine, te pozvao sve građane da se odazovu akciji.

Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja, istakla je da je ovo jedan od najvećih projekata koju provodi ta ustanova i da je akcija pripremana oko četiri mjeseca.

„U provođenju ovih preventivnih aktivnosti angažovan je veći broj naših kadrova i biće i u narednom periodu. Često ni građani ni doktori ne mogu spriječiti nastanak bolesti, ali je značajno da se ona otkrije u najranijoj fazi, a to je i cilj ove akcije“, naglasila je Todorović.

Dejan Kusturić,  direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS kazao je da se nada se da će građani prepoznati ovu preventivnu aktivnost koja i da će koristiti svoja prava i na vrijeme obavljati preglede.

 

Pročitajte više na: Nezavisne Novine

Share This Post