Lideri EU: Vrijeme je za pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Kategorija: Klix.ba

Zajedničko saopštenje objavili su odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i njegova nasljednica na toj funkciji Ursula von der Leyen, te predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Analitičari navode da zajedničko saopštenje predstavlja najsnažniju podršku za kandidaturu za članstvo za ove dvije zapadnobalkanske države, ali i da sve članice EU neće biti saglasne.

Francuska i Holandija su protiv proširenja sve dok se ne riješe problemi sa korupcijom ili vladavinom zakona u postojećim članicama, poput Rumunije.

Lideri EU u saopštenju podsjećaju da su se članice prije više od godinu dana saglasile u principu da treba početi pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da je obećano da će ovog mjeseca biti donesena zvanična odluka.

„Ukoliko EU donese odluku da počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bit će to proba za sposobnost Unije da ispuni svoja obećanja i da gleda u budućnost“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da su Sjeverna Makedonija i Albanija „uradile šta se od njih tražilo“.

Sjeverna Makedonija je promijenila ime kako bi bio riješen spor sa Grčkom.

Lideri EU su upozorili da ukoliko i počnu pristupnu pregovori da nema garancije da će biti uspješne, te da će biti neophodno sprovesti dodatne reforme jer se „članstvo ne dešava preko noći“.

Share This Post