Jasna Diklić: Nagrada u pravim rukama

Bh. glumici Jasni Diklić preksinoć je u okviru Festivala MESS uručeno je priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra. To je jedno od najviših festivalskih priznanja koje dodjeljuje Direkcija.

U obrazloženju Direkcije između ostalog stoji da Diklić je ovo priznanje zaslužila zbog iznimne posvećenosti teatarskoj umjetnosti i uloga koje je ostvarila u svojoj bogatoj višedecenijskoj karijeri, a posebno u vrijeme teatra pod opsadom.

Svoje bogato glumačko znanje jasna nesebično prenosi maldima, a vrhunac njene posvećemosti mladima je „Juventafesta“, internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva.

Diklić je sarađivala s brojnim istaknutim rediteljia kao što su Slobodan Unkovski, Petar Večer, Vladimir Milčin , Dubravko Bibanović, Gradimir Gojer, Dino Mustafić, Aleš Kurt…

 Među najzapaženijim rolama koje je igrala sigurno su i one u filmovima „Savršeni krug“ Ademira Kenovića, „Dobro uštimani mrtvaci“ Benjamina Filipovića, „Gori vatra“ Pjera Žalice, „Remake“ Dine Mustafića…

Diklić je rođena je 8. marta u Sarajevu. Godine 1976. diplomirala je na odsjeku za scenske umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prvu pozorišnu ulogu odigrala je u Banjoj Luci 1969., a od 1972. igra u sarajevskom Kamernom teatru 55.

Pročitajte više na: Dnevni Avaz Vijesti

Share This Post