Pupovac se konačno oglasio: „Nisam četnik, NEĆU SE IZVINITI“

Milorad PupovacFoto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Milorad Pupovac izjavio je danas da se neće odazvati „pozivu“ da se izvini zbog svojih izjava o navodnom upoređivanju današnje Hrvatske I ustaške NDH.

Pupovac se obratio na dugoočekivanoj konferenciji za novinare i poručio da on nije četnik, da nije dežurni krivac za poruke koje se razmenuju između Srbije i Hrvatske, te da ta stranka još nije odlučila šta joj je činiti po pitanju ostanka u vladajućoj koaliciji.

Govoreći o zahtevu nekih stranaka i pojedinaca da se izvini zbog svojih izjava o navodnom upoređivanj današnje Hrvatske i ustaške NDH, Pupovac je podsetio da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima i raznim kvalifikacijama i da ni od koga nije tražio izvinjenje.

Milorad PupovacFoto: youtube
Milorad Pupovac

– Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikada neću tražiti izvinjenje. Onima koji me svrstavaju u zločince i ubice, reći ću da nisam i nikada od njih neću tražiti izvinjenje, onima koji me svrstavaju u tajne saradnike srpskih vlasti, stavljajući me u rizike, što je više od ugleda, ali i rejtinga u javnosti, nikada neću tražiti izvinjenje – rekao je Pupovac.

Istakao je da je to deo političke borbe kroz koju, kako je rekao, mora proći.

Predsednik SDS S je novinarima rekao da ta stranka još nije donela odluka o tome da li će napustiti ili ostati u vladajućoj koaliciji, te da će o toj temi biti reči na današnjim stranačkim organima, kao i tokom narednih dana u razgovoru sa koalicionim partnerima.

Milorad Pupovac Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija
Milorad Pupovac

Pupovac je na konferenciji pozvao da se u Hrvatskoj „uklone ušata slova „U“ sa fasada i saobraćajnica i da budu sankcionisani ustaški znakovi i poruke.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu zatražio da prestane revizija prošlosti, „koja ide dotle da se pripadnicima kvislinških režima odaju državne i verske počasti“.

– Pozivam ih da sklonimo uniforme s ustaškim pozdravom, te poruke poput „Ubij Srbina“, ističe Pupovac.

Pupovac je rekao i da se od njega može tražiti da se distancira od osuda NDH i vidljivih pokušaja obnove ili relativizacije ideologije ustaštva u današnjem hrvatskom društvu, ali niko, poručio je, ne treba očekivati da će to učiniti.

Rekao je i da u ovoj vladi i parlamentu ima potencijala, ne malog, te da je uveren i da ima spremnosti za tu vrstu saradnje i čvrstog delovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma koji danas toliko i tako nepotrebno opterećuje hrvatsko društvo.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post