Mihajlović: Kruna uspeha nove Evropske komisije – članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU

Ministarka Zorana Mihajlović  je najavila nastavak gradnje autoputa "Miloš Veliki", ali i niza drugih saobraćajnicaFoto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, očekuje da će nova Evropska komisija koju predvodi Ursula fon der Lajen biti uspešna i da će njihov uspeh biti krunisan i teritorijalnim kompletiranjem Evrope – punopravnim članstvom zemalja zapadnog Balkana.

Ona očekuje i da će se odmah nakon izbora u Prištini Evropska komisija fokusirati na pregovore Beograda i Prištine i postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo.

– Očekujem jednu fer i izbalansiranu politiku Evrope prema Srbiji, u kojoj će se vrednovati naši rezultati i sprovedene reforme. U prilog tome govori i predlog da novi komesar za proširenje bude bivši mađarski ministar pravde Laslo Tročanji, koji se otvoreno zalaže za proširenje Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana – istakla je Mihajlovićeva.

Foto: Pixabay / Promo

Ona kaže da ohrabruju predloženi sastav Evropske komisije i ciljevi koje je postavila predsednica Ursula fon der Lajen, poput brige o klimatskim promenama, odnosima sa Kinom i SAD, multikulturalnosti i zaštite evropskog načina života, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

– Sve to pokazuje da EU, ali kao zajednica, želi da se postavi kao ključan geopolitički faktor. Posebno raduje što je za komesare predloženo čak 13 žena, najviše do sada, što pokazuje i koliko je za EU značajna rodna ravnopravnost – kaže Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost.

„Čitav svet mora da se bori protiv terorista“

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je teroristički napad na Njujork 11. septembra opomena čovečanstvu o tome kolika opasnost preti od terorista i upozorila da niko ne sme da drži zatvorene oči na to da se na Kosovu i dalje organizuju teroristi koji se bore u ratovima i učestvuju u sukobima na Bliskom istoku.

– Teroristi su pre 18 godina u stravičnom napadu ubili tri hiljade ljudi u Njujorku, ubili su 344 ljudi, od kojih 186 dece, u ruskoj školi u Beslanu, ubijali su ljude u Parizu, Briselu, Berlinu i dalje ubijaju ljude širom sveta. Terorizam je globalna pretnja protiv koje svaka zemlja mora da se bori, da se bori svakog dana, kao što čitav svet mora da osudi sve one koji podržavaju teroriste – istakla je Mihajlovićeva.

Niko ne sme da podržava teroriste, ali i one koji pomažu teroristima, poručila je Mihajlović.

– Srbija jako dobro zna koliko je zla i Srbima i Albancima nanela teroristička Oslobodilačka vojska Kosova i niko nema pravo da to zaboravi – upozorila je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post