Dodik: Ne poznajem Tročanja, ali je dobro što je novi komesar EK za proširenje iz Mađarske

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen s nizom unutrašnjih pitanja, koje treba riješiti u okviru same Evrope, prije svega migracije, euro, Brexit, koji je veoma teško pitanje te da će se, očigledno, tamo usmjeravati njihova politika. 

– Što se tiče politike proširenja, treba biti jasno da je značajna grupacija oko predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići, dok Evropa ne riješi svoje pitanje – rekao je Dodik. 

Komentirajući izbor bivšeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanja (László Trócsányi) za novog komesara za susjedstvo i proširenje u sklopu Evropske komisije, kazao je da se raduje sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, a posebno s komesarom za proširenje.

– Mislim da je veoma važno da dolazi iz Mađarske, jer imaju bolji senzibilitet za Balkan nego neke druge zemlje i da u tom pogledu mogu da izrazim zadovoljstvo – rekao je Dodik i dodao da ne poznaje Tročanja.

Ponovio je da su resursi i podrška Evropske komisije za proširenje značajni, a RS mora, kako je dodao, da reagira na sve izazove koji su pred njom, uključujući i populacione, kojima je, tvrdi, u značajnom mjeri „doprinijela zapadna Evropa, koja želi radna mjesta“.

– Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti, jer ima niz problema, od socijalnih pa, što ne reći, i vjerskih i da se oni polako orijentiraju na zaustavljanje migranata koji dolaze iz zemalja srednjeg i dalekog istoka i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmjere ovdje, na zemlje koje bi sutra trebale biti članice EU – ustvrdio je Dodik.

Kaže da treba sarađivati s Evropom, „ali je problem jer BiH nema svoje institucije“.

Pročitajte više na: Dnevni Avaz Vijesti

Share This Post