„ČIM VIDIŠ CRNE OBLAKE ODMAH IZLAZIŠ IZ VODE“ Instruktor kajt-surfinga objasnio šta se dogodilo na dan kada je stradao Gru

AP_kajt_kit_sudar_vesti_blic_safe

„Bilo je košave, jugoistočnog vetra, dosta oblaka, sve prognoze su najavljivale nevreme, a nevreme se dešava u momentu, znači mogli su da se vide crni oblaci, a oni kad se pojave, izlazi se iz vode, ne čekamo zadnji momenat“, iskusni kajt-surfer, Miljan Bošković, ovim rečima je objasnio okolnosti sa kojima se suočio Dalibor Andonov Gru, na dan pogibije.

Instruktor kajt-surfinga Miljan Bošković ovim sportom se bavi već 18 godina i on je za TV Prvu objasnio kakav je sport kajting, koliko je opasan i šta predstavlja potencijalne rizike.

TUGA Dalibor Andonov Gru se pre JEZIVE NESREĆE požalio prijateljima: „Bolje da umrem, nego da ostanem invalid“

Bošković je objasnio da je tog dana kada je Andonov izgubio život došlo do promene hladnog fronta, kada se vetar promeni u sekundi.

Miljan BoškovićFoto: TV Prva / screenshot
Miljan Bošković

– Košava koja je duvala tog dana je stala i to je zatišje pred buru. Svi kajtovi su pali i oni su počeli da pakuju tu opremu, to se zove self-rescue (samospasavanje), a dok se to događalo u sekundi se okrenuo vetar sa jugoistoka na severozapad, usled te velike oblačnosti – rekao je Bošković.

On je dodao da je vetar najverovatnije dostizao brzinu između 50 i 70 čvorova, odnosno 10-120 kilometara na sat.

„GLAMUR JE KOD NAS LAŽAN, NE ŽELIM DA BUDEM DEO TOGA“ Ovako je govorio Dalibor Andonov Gru, a ovih reči seća se CELA SRBIJA

– Košava je bila nestabilna, što je znak da to nije bio pogodan dan za kajt surfing. Ljudi koji se bave ovim sportom umeju da ocene, ali desi se i greška. Ovakve stvari se dešavaju ljudima koji su iskusni. On se minimum petnaestak godina bavio kajt surfingom – rekao je on o Gruu, koga je, preko zajedničkih interesovanja, skijanja i kajt-surfinga, i poznavao.

Dodao je i da je Dunav zona visokog rizika, zbog panjeva i nestabilnog vetra.

– Drugačije je na moru, gde je vetar mnogo čistiji. Ovde vetar prelazi preko drveća i prati Dunav, a košava je nestabilna – objašnjava.

Dalibor Andonov Gru, komemoracijaFoto: RAS Srbija
Dalibor Andonov Gru, komemoracija

On je ponovio da iskusni kajt surferi, u momentu u kome vide crne oblake, odmah obustavljaju aktivnost, jer „nevreme ne stigne za pola sata, već za trideset sekundi“.

Dalibor Andonov Gru, mesto pogibijeFoto: Vladimir Živanović / RAS Srbija
Dalibor Andonov Gru, mesto pogibije

Bošković kaže da je kajt surfing opasan sport koliko i skijanje, kod kog su učestali prelomi: „Mogu da kažem da dole (na Adi Bojani), imamo za celu sezonu mnogo manje povreda nego na skijanju. Gotovo da nema povreda. Pre će da nastrada neko sa strane, u podizanju i spuštanju kajta. Te linije, kanapi kajta mogu da povrede prolaznika. Zato je važno da zona kojom pilotiramo kajtom bude obezbeđena“.

OČEVIDAC IZ ZEMUNA TVRDI: „Mislim da sam snimio Grua trenutak pre pogibije“

Zbog peska, plitke vode i vetra koji dostiže brzinu od maksimalno 20 čvorova, Ada Bojana je, kako kaže, bezbednija za kajting od Grčke.

– U grčkoj duva vetar od preko 20-30 čvorova, to je već vetar koji je jako opasan – pojasnio je Bošković.

Ipak, kajt surfing je uznapredovao kao sport, pa sad postoje i bezbednosni sistemi.

Dalibor Andonov GruFoto: Instagram / Instagram
Dalibor Andonov Gru

Bošković je apelovao na one koji žele da se bave ovim sportom da se obuče i pohađaju školu ovog kajt-surfinga, koja će ih podučiti kako da koriste principe samozaštite i bezbednosti.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post