ČEŠKI ŠEF DIPLOMATIJE o ZEMANOVOJ IZJAVI Petšiček: Ne vidim razlog za povlačenje priznanja Kosova

Tomaš PetšičekFoto: Tanjug / AP / RAS Srbija

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček izjavio je danas da ne vidi razlog zašto bi njegova zemlja povukla priznanje Kosova, ali da je spreman da o tome razgovara sa predsednikom.

On je to rekao nakon što je predsednik Češke Miloš Zeman ranije danas u Beogradu najavio da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Pročitajte još:

POGODILA IH IZJAVA O POVLAČENJU PRIZNANJA Priština zbog izjava Zemana otkazala učešće na samitu u Pragu

ČEŠKI PREDSEDNIK U POSETI SRBIJI Zeman: Postaviću pitanje o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, ali ja nisam diktator i ne namećem stav

Petšiček kaže da takav potez ne bi bio u interesu, kako se izrazio, jasnoće spoljne politike, prenosi portal Novinky.cz.

– Iako ne vidim razlog za takvu debatu u ovom momentu, jer se situacija na Balkanu nije dramatično promenila, rado ću sa predsednikom razgovarati o njegovom mišljenju – naveo je šef češke diplomatije.

On je dodao da Češka podržava zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, na putu ka EU i podsetio da je Češka Kosovo „de jure“ priznala 2008. i smatra da promena tog stava ne bi bila u interesu njegove zemlje.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post