Tramp spreman za sastanak sa Rohanijem bez preduslova

Tramp spreman za sastanak sa Rohanijem bez preduslova

VAŠINGTON – Predsjednik SAD Donald Tramp spreman je da se bez preduslova sastane sa predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem tokom predstojećeg sastanka u UN, izjavio je američki državni sekretar Majkl Pompeo.

On je o mogućem sastanku govorio tokom emitovanja vijesti u kojima je trebalo da saopšti odluku SAD da uvedu nove sankcije oružanim grupama, uključujući Iransku revolucionarnu gardu.

„On je spreman da se sastane bez preduslova“, rekao je Pompeo na pitanje o mogućnosti sastanka Trampa i Rohanija tokom sjednice Generalne skupštine UN kasnije ovog mjeseca.

Trampova administracija sprovodi ono što u Vašingtonu nazivaju kampanjom „maksimalnog pritiska“ sa ciljem otežavanja bilo kakvog rada koji bi doveo do toga da Iran dobije nuklearno oružje, a tokom kampanje koristi diplomatske i ekonomske mjere kao što su sankcije.

Rohani je izjavio da Iran ne pokušava da dobije nuklearno oružje i da neće razgovarati sa SAD sve dok Vašington ne ukine sankcije koje su ponovo uvedene Teheranu nakon istupanja Amerike iz Sporazuma o nuklearnom programu Irana iz 2015. godine.

 

Pročitajte više na: Nezavisne Novine

Share This Post