Sud BiH opet zabranio Srpskoj prinudnu naplatu milionskog duga s računa UIO BiH

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Sud BiH po četvrti put je privremeno zabranio Republici Srpskoj da prinudno naplati milionski dug od Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO). Načelnik Odeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju Ratko Kovačević je potvrdio da je poslednjim rešenjem izvršni postupak odgođen do 11. marta naredne godine.

Srpska pokušava da naplati dug od UIO na osnovu presude Suda BiH od 7. maja 2015. godine kojom je ta uprava obavezana da RS isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, odnosno više od 30 miliona KM, piše Klix.

Podsetio je i da je Uprava predložila Sudu BiH da donese novo rešenje o izvršenju u kojem će utvrditi da je izvršenje spomenute sudske presude sa jedinstvenog računa UIO nedopušteno, a da se odredi izvršenje putem jedinstvenog računa trezora BiH preko Budžeta institucija BiH iz sredstava predviđenih za izvršenje pravosnažnih sudskih odluka, te da se odredi protuizvršenje na način da se tražiocu izvršenja naloži da iznos od 4.662.767,95 KM, koji je do sada prinudno naplaćano, vrati na račune koji pripadaju jedinstvenom računu UIO.

Kovačević je podsetio i da je UIO predlagala da se vrati dug RS prilikom skakodnevne raspodele sredstava, ali Upravni odbor UIO BiH to nije prihvatio.

Srpska je 2011. godine tužila UIO tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavila postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM i taj spor dobila.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post