Brnabić: Režimu kom je prihvatljivo da tabla sa ustaškim pozdravom stoji u Jasenovcu nijedna protestna nota ne može da promeni mišljenje

Ana BrnabićFoto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Ako je jednom režimu prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav „Za dom spremni“ stoji u nekadašnjme ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega, onda nijedna protestna diplomatska nota ne može da im promeni mišljenje, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je tako u izjavi srpskim novinarima u Luksemburgu prokomentarisala poslednji spor između Srbije i Hrvatske, ističući da se „ne bi više uplitala u note“ jer one, kako kaže, uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasna sluka o tome šta se desilo.

– Desilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla da oda počašt žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata u Evropi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob izmedju fašizma i antifašizma – rekla je Brnnabićeva.

„Oni su odbili našu notu, mi odbijamo njihovu“: Naše ministarsrvo o slučaju zabrane ulaska delegaciji Vojske Srbije u Hrvatsku

TENZIJE U ZAGREBU Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Vučić o zabrani ulaska u Hrvatsku delegaciji Vojske Srbije:“Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti“

OGLASIO SE PREDSEDNIK HRVATSKE Plenković: Cilj srpskih vojnika PROVOKACIJA I IZAZIVANJE INCIDENATA

Ona ističe da, ako je jednom režimu, bilo kom u Hrvatskoj, prihvatljivo da tabla na kojoj piše „Za dom spremni“, koji je ustaški i nacistički pozdrav, onda nijedna protestna nota ne može tom režimu da promeni mišljenje.

Brnabićeva je rekla da je i danas u Luksmeburgu rečeno kakva opasnost preti od relativizacije istorije.

– Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima pozdrav uz koji je klao decu i palio nedužne ljude i porodice zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je „zig hajl“ simbol nacističke nemačke, tako je pozdrav „Za dom spremni“ simbol ustaške NDH. Ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu tablu i da ne pusti nekog da oda poštu žrtvama na nekom stratištu, nikakva protestna nota ne može da im skrene pažnju – rekla je Brnabić.

Ona je navela da više o tome neće raspravljati sa Hrvatima jer je, dodaje, njena pozicija jasna, iskrena i na nju je ponosna: „Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evorpe, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi“.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

View more here: Blic Vesti

Share This Post