Sedam koncerata Vareš Classic Festivala

Sedmo izdanje Vareš Classic Festivala pod temom ‘Panta Rhei’ – Sve teče, sve se mijenja – donosi sedam dana programski potpuno različitih koncerata, od baroka do suvremene muzike, raspoređenih od subote 21. do nedjelje 29. rujna. U osnovnom programu festival će iznijeti sedam glazbenica i jednu književnicu, zatim sedmero mladih pijanističkih nada, te tradicionalno – mlade vareške pijaniste i tamburaše.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji svečani koncert otvorenja, u Staroj crkvi u Varešu, u subotu 21. rujna predstavit će „ABA Trio“ – Azru Medić na klaviru, Belmu Alić na violončelu i Andreu Nikolić na violini, u monumentalnom programu djela Felixa Mendelssohna, Clare Schumann (čiji se dvjestoti rođendan obilježava ove godine) i Dmitrija Šostakoviča. Tako se nastavlja slaviti žensko stvaralaštvo, uz bok najpopularnijim djelima standardnog repertoara, a po prvi put stavljamo jedan (novi) klavirski trio u fokus.

U nedjelju 22. rujna mladi vareški tamburaši upotpunit će svečano otvaranje Festivala u posebnom ambijentu restorana Mlin u Varešu u 19 sati, te tako nastaviti festivalsku tradiciju.

Prvi put VaClaF zatim gostuje i u Sarajevu – u ponedjeljak 23. rujna u 19:30 sati, u koncertnoj dvorani Muzičke akademije i Srednje muzičke škole Sarajevo „Cvjetko Rihtman“, šireći tako svoju umjetničku viziju i suradnju, gdje će koncert i masterclass za učenike i studente te predkoncertno predavanje za svu zainteresiranu publiku održati Azra Medić, Belma Alić i Andrea Nikolić.

U utorak 24. i srijedu, 25. rujna u Varešu će se predstaviti mladi pijanisti: prvo mlade nade vareške Muzičke škole, tradicionalnim koncertom u Osnovnoj školi u utorak 24.rujna u 14 sati, a zatim u srijedu, 25.rujna u 19 sati u Staroj vareškoj crkvi koncert će održati sedmero perspektivnih mladih bh pijanista iz klase prof. A. Medić te tako simbolično potvrditi ovogodišnju festivalsku temu.

U petak, 27.rujna u velikoj dvorani Radničkog doma u Varešu, u suradnji s Općom bibliotekom Vareš, u goste dolazi fantastična bh spisateljica Adisa Bašić, koja će predstaviti svoje prozno i pjesničko stvaralaštvo, a program će upotpuniti sjajna pijanistica iz Beograda, Sonja Radojković.

Završni, Miholjski koncert, ove godine je rezerviran za nedjelju, 29. rujna, u 19 sati u Župnoj crkvi u Varešu, gdje će se u kombinaciji Bachove i suvremene muzike predstaviti Strings attached Sinfonietta gudački trio (Alma Dizdar, violina, Aida Dajić, viola, Belma Alić, violončelo), Amela Frljučkić na harmonici i Andrea Nikolić na violini.

VaClaF 2019 organizira Udruga Emil Milo Cipra Vareš – Andrea Nikolić – WISE Wien International Soloists Ensemble, u suradnji sa Župnim Uredom Vareš, Općinom Vareš, Općom bibliotekom Vareš, Centrom za kulturu i edukaciju Vareš, restoranom Mlin Vareš, Osnovnom školom Vareš, uz podršku brojnih Varešana i prijatelja Vareša.

Generalna i umjetnička direktorica je Andrea Nikolić.

 

Pročitajte više na: Bljesak Mostar

Share This Post