Hoće li ZVORNIČKI STRADIVARIJUS dobiti svoje mesto u gradu

Foto: Rade Jokić / RAS Srbija

U Zvorniku su u toku radovi na uređenju platoa ispred muzičke škole, za čiji izgradnju su Ambasada Bugarske i lokalna uprava izdvojile 150.000 KM, a ugledni kulturni radnik i profesor filozofije Stanislav Tomić pripremio je inicijativu da ove mesto ponese ime Nikole Vasića, čuvenog graditelja violina iz ovog grada.

U Gradskoj upravu ističu da im je drago da građani učestvuju u kreiranju ovih aktivnosti te dodaju da će sigurno jedno značajno mesto pripasti Nikoli Vasiću.

Tomić ističe da će zvanično podneti inicijativu Gradskoj upravi da se ovaj kutak ispred Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ nazove po čuvenom „zvorničkom Stradivarijusu“, a dobio je veliku podršku građana, intelektualaca i kulturne zajednice.

Priča da je godinama unazad, praktično od trenutka kada je čuo za Nikolu Vasića, razmišljao šta bi u Zvorniku moglo nositi njegovo ime, piše Srpskainfo.

Prva misao do koje sam došao tom prilikom jeste da bi najpogodnije bilo da plato ispred muzičke škole u Zvorniku nazovemo „Plato Nikole Vasića“.

Foto: Rade Jokić / RAS Srbija

– O Nikoli Vasiću poslednjih godina ponešto i čujemo najviše zahvljujući udruženju „Prijatelji srpske kulture“. Njihove članove je podstakla jedna stara fotografija, na kojoj ugledni trgovci i zanatlije iz Zvornika 1928. dočekuju svog zemljaka i druga Nikolu Vasića, tada već poznatog graditelja gudačkih instrumenata u SAD, da se zapitaju ko je bio taj čovek. O „zvorničkom ili srpskom Stradivarijusu“ pisali su mnogi, pa sada znamo da je on bio najbolji graditelj violina u svetu između dva svetska rata. On je bio sin zvorničkog terzije Riste. Rodio se u Zvorniku 1896. godine, a umro u Baltimoru 1961. – ispričao nam je Tomić.

Ovo je, kako on kaže, idealna prilika da se Zvorničani oduže Vasiću, koji je bio svetski poznat čovek, a pogotovu što se plato nalazi ispred muzičke škole.

Foto: Rade Jokić / RAS Srbija

– Istovremeno ću predložiti da se na ulazu i izlazu iz grada postave bilbordi sa slikom Nikole Vasića u njegovoj radionici i da na toj slici stoji natpis: „Dobrodošli u Zvornik, grad graditelja violina“, te da se naprave razglednice sa sličnim sadržajem – navodi Tomić.

Bojan Ivanović, zamenik gradonačelnika Zvornika, kaže da oni podržavaju aktivnosti svojih sugrađana oko projekata koje realizuju.

– Sačekaćemo zvaničan zahtev i uputiti ga u proceduru. Plato ispred muzičke škole biće divan prostor za mnoge aktivnosti, a s druge strane Nikola Vasić zaslužuje da lep deo grada nosi njegovo ime – istakao je Ivanović.

Violina od 7 centimetara

Prema kazivanju zvorničkih istoričara, Vasić je nakon školavanja u Novom Sadu otišao u Baltimor, gde je pravio violine koje su, po proceni mnogih stručnjaka, dostigle nivo kvaliteta čuvenog Stradivarijusa iz 18. veka.

Činjenica je da je Vasić svoj zanat doveo do savršenstva, o čemu su pisali američki, francuski i naši listovi, jer je jednom prilikom napravio violinu dužine sedam centimetara. To je bio poklon za Elmana, koji se oduševio što je kvalitet zvuka na njoj bio kao i kod standardnih violina.

<!–

Notification trigger paragraph test

–>

Share This Post